Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Språkfrågan

Enligt Wikipedia är "satir en skrivteknik där man påvisar brister hos subjektet för att förlöjliga, ofta menat som en provokation eller för att få till stånd en förändring. Humor i satir tenderar att vara subtil, med ett fritt användande av ironi och skruvad humor. Enkelt förklarat är det ett sätt att förmedla budskap i förklädd form med hjälp av ironi och humor."

Enligt samma källa är "ironi är en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken, åtminstone en del av den, förutsätts även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det. Den kan användas för att undvika öppen konflikt, för att locka till skratt och för att antyda sidor av en företeelse, en person, en tanke etc som man anser svåra eller olämpliga att utpeka öppet."

Månne dags att lansera ordet "satironi"?!

 

 




Prosa av © anakreon VIP
Läst 140 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-08-07 12:28

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  walborg
Tack för utredning och roligt förslag på syntes. Finns det exempel?
2011-08-07

  Ewa-Britt Nilson VIP
Ja de är så nära
varandra att de borde
ta varandra i hand slå
följe med varandra så
i fortsättingen vandra!
Du har så rätt!
2011-08-07
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP