Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag har blivit ombedd att publicera denna visa varje år. Det gör jag gärna.


Envis Vals

1

En våg bryter in över klippor och stenar

en vind smyger fram mellan lövverk och grenar

ett regn fuktar huden på älgar och renar

och dropparna glittrar på mognande säd.


En motorsåg höjer sin röst över suset

och larvfötter tvingar sig fram över gruset.

Det enda som minner om tomten och huset

är kvinnan som segervisst kramar ett träd.



Som en Jeanne d'Arc famnar hon bark

Kampen är ojämn men viljan är stark.

Stanna! Låt bli! Världen är vi!

Sansa er nu, innan allt är förbi.



2

Om du vill. Om jag vill. Om alla tillsammans

blott öppnar sin famn kan vi rädda naturen.

Så, se dig omkring! Det finns massor av stammar

som väntar på att även du kommer med.



Med domnande armar och vitnande knogar

till skydd för vår världs alla hotade skogar

så hårt att de som över makten förfogar

förstår symboliken i att krama träd!



Luft, skog och sjö. Livets miljö

de som gick före oss sådde ett frö.

Må det slå rot mitt i allt hot

Låt oss slå vakt om vårt sargade klot!



3

När svalan är borta och sälen försvunnen

och inte ens alger ses växa och blomma..

När taltrasten tystnat och träden står kala

och haven är döda är allting försent.



Så du som nu hoppas på att botaniken

etiken, logiken och gäddan i viken

skall segra mot dårskapen och politiken.

Glöm bort retoriken och krama ett träd!



Än kan det gå! Än kan vi nå

fram till det fåtal som vägrar förstå!

Vidga din famn! Skapa en hamn.

Krama, i framtidens namn!




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 243 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2012-06-28 08:50

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  ULJO
Kanonbra Calle, verkligen
2012-06-29

  Annie b'larsson VIP
Den här texten slår det gnistor om. Det gör alltid den bästa poesin; den som syftar till att lyfta upp...
Visst är man trädkramare!
2012-06-28

  Yrre VIP
Kram till alla träd och en stor stor en till dig!
2012-06-28

  Yrre VIP
Men bara bäst!!!!
2012-06-28

  walborg
Wau så bra!!!
2012-06-28

  Daniel_78 VIP
Tack för denna mycket väl täljda sång!
2012-06-28

  Carl O Andersson
Jag behöver väl inte säga något mer om Din skaldekonst . . .
Har slut på orden.
Dock kan jag än, även om, som Du ju känner till, vållar mig vissa problem, buga mig.
Wn stor applåd Herr Maestro
2012-06-28
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP