Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dagens namnsdagslimerick, som faktiskt är två!, kräver en rejäl förklaring som följer nedantill.


27/10: Namnsdagslimerick till Sabina

 

När 'kvinnor' förr syntes på scenen

var mansdominans stötestenen

men sen kom Sabina

att rollen förfina.

Först då blev det ordning i grenen!

 

Beata Sabina Straas, eller Strass, även kallad Madame Åberg, födelseår okänt, död 1773, var Sveriges första professionella inhemska skådespelerska. Hon var den första svenska kvinna man känner till som uppträtt på en scen i Stockholm, och spelade i den första svenska originalpjäsen, som invigde den första svenska nationalteatern. Tidigare spelades även alla kvinnoroller av män.

Det var hon som spelade den kvinnliga huvudrollen, Lotta Enterfelt, mot Johan Palmberg i den berömda pjäsen "Den Svenska Sprätthöken" av Carl Gyllenborg vid dess premiär i teatern i Stora Bollhuset år 1737, en föreställning som öppnade den första svensktalande nationalteatern i Sverige. Hon spelade sedan huvudrollerna i Fru Melinda i "Den otacksamme" 1738, Ramborg i "Den afvundsjuke" i juni 1738, och möjligen även huvudrollen i Brynhilda i februari 1739.

Greve Tessin ger omdömet att hon hade en graciös oblyghet, en upptvättad dräkt, välformade fötter och en hållning som var bättre än de tyska aktrisernas men sämre än de franskas - han tillägger också att hon hade en naturlig begåvning och att hennes debut hade varit lyckad. (Wikipedia, sidan ändrades senast den 27 augusti 2011 kl. 20.39)

 

Sabina blev nog styv i bollen

när hon tilldelats huvudrollen

mot Johan, Sprätthöken.

En oblyg ung fröken

med rätt grejor bak kjortelfållen!




Bunden vers (Limerick) av © anakreon VIP
Läst 235 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-10-26 17:56

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  korpfjäder
Tycker om att du förfinar tekniken, utvecklar och breddar.
Inte visste jag allt det där - men nu sitter det nog livet ut.
2012-10-26
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP