Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Spegel, spegel,,,

Med rakhyveln i högsta hugg
jag frågar mig, i regel:
Vad är det för en åldring jag
kan skönja i min spegel?
Och vad har denne gråhårsman
med mig och mitt gemensamt?
Mitt svar blir: Inte mycket,
och det känns en smula ensamt.
Ty han finns med mig varje dag
från morgonen till kvällen
och tynger mina steg till dess
jag kryper under fällen. 

Mitt sinne är en ynglings
men fysiken tappat takten
och vill att jag skall sälla mig
till åldersartifakten:
de gipsfigurer som förgäves
strävar att förgylla
en trämaskäten fönsternisch,
en dammig prydnadshylla.
Men tusan heller, jag vill
mycket hellre fortsatt sjunga
om glädje och med visdomsord
som tilltalar de unga!

Om åldrandet som relativt
trots vissa små skavanker
och att mitt fantasiförråd
numera som en bank är
av livslust och idéer
och ganska väsenskild den
där skäggiga figur som 
tagit över spegelbilden.
Har du behov av speglar
så erkänner jag villigt
att min nu är till salu
och att du skall få den billigt.

 

 

 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 181 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2012-12-01 08:20

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Minkki VIP
men om den visar _din_ bild tror jag nog du får behålla den, för förvisso är jag både gammal och grå, men inte vill jag se ut som skäggiga damen...
2012-12-06

  limerick
Det du skickligt diktar gäller nog detsamma
för alla oss som från trettiotalet stamma
och vill avyttra våra speglar meddetsamma
till dumpris på second hand - jädraranamma!
God Jul och Gott Nytt År!
Önskas du av limerick

2012-12-03

  Carl O Andersson

I spegeln jag slutat mig betrakta,
enär jag vägrar acceptera fakta
d.v.s. synen av en gammal man
som för mittöga helst försvann.
Därför vänder jag resolut baken
kvickt åt den avslöjande saken,
och fortsätter leva ibland minnen
ungdomligt fräck och glad till sinnen.
Och trots att kroppen den är svag
där skröpligheten ger mig obehag,
och min framtid nog kan verka mulen,
så ser jag ändå fram mot Julen
och ett lyckligt slut på gamla året
för fortsätta jag ämnar uti det gamla spåret.

2012-12-02

  Yrre VIP
Det gäller att se på sig själv med förmildrande ögon
att ha lite fördragsamhet med det yttre som är i otakt med hjärtat.
2012-12-01

  walborg
Älskar denna humor och knorren som pekar uppåt den här gången - iväg med de falska speglarna!
2012-12-01

    ej medlem längre
mycket bra anakreon.jag frågar mig detsamma varje dag!
2012-12-01
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP