Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sorgesam repris för nytillkomna sångmöer


Skillingtryck

 

Gun vaknade helt hastigt redan kvart före fyra

och reste sig i sängen med oro i sitt sinn.

En fiskmås skrik kan många sköna morgnar äventyra

och stängda fönster hjälper inte alls, det tränger in.

Hon, som av alla ansågs va' en riktig arbetsmyra

funderade med oro på den dag som var på gång.

Så kan en silltruts läte skönhetssömnen överstyra

och är man inte utsövd så känns arbetsdagen lång.

 

Hon kände obehaget hela kroppen genomsyra,

och knäppte på sin radio för att bryta stämningen.

Där spelade Jan Johansson en låt från Utanmyra

ett sorgset stycke som ej rådde på beklämmningen.

Då slog det henne att hon måste ringa moster Tyra,

en ilsken gammal käring som just fyllde åttio år

vars språk var en mixtur av vitriol och ättiksyra.

Bet Tyra sig i tungan blev hon snarligt lagd på bår!

 

Nu kände Gun en vrede som i sinnet börja' pyra

för livets orättvisor och den slemma verklighet

som ända sedan hösten nittonhundraåttiofyra

förvandlat hennes tillvaron till en absurditet.

Det var den sommardag när hon, i verklig kärleksyra,

så villigt lät sig grenslas, hårt, av firmans direktör,

som blott gav henne hjärtesorg och kliande ohyra.

Samt ett besök hos landskapets förnämste abortör.

 

"God Morgon! Här är nyhetsredaktionen klockan fyra!

Vi skall berätta om en obehaglig, nattlig brand

med dödlig utgång, ty polisen kan tyvärr bedyra:

"En kvinnlig pyroman har dött i natt för egen hand.

Hon satte eld på bostaden för att dess månadshyra

var oskälig och underhållet syndigt eftersatt.

Den döda är en stenrik gammal käring vid namn Tyra;

en nära släkting lär ha blivit snuskigt rik inatt!"

 

Då flög Gun upp! Nu hade hon så mycket att bestyra.

Trots att det var så tidigt grep hon tag i telefon

och slog hans nummer: elva, arton, åttta, sextiofyra

och röt till direktören: "Du kan slänga dig i ån!"

Dessvärre var den avlidna förstås en annan Tyra.

När Gun fick veta detta gick hon käpprakt ut i sjön.

Nu sitter hon hos Belsebub och spelar felstämd lyra,

en evighet av jävelskap blev hennes dystra lön.

 

Och sensmoralen flickor, ja den är ju som sig bör:

Låt eder aldrig grenslas av en lusig direktör!




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 253 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-09-11 16:07

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Carl O Andersson
En mustig, tragisk historia.
Tänk vad (0)hyra kan ställa till med.
2013-09-12
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP