Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Ännu ett arkivbesök för nytillkomna läsare


Plogen och fåran

 

Jag står i adamsdräkten på en åker
med ansiktet belyst av morgonsolen
och morgondaggens glitter på violen.
Trots detta känner jag mig medioker. 

Bakom mig finns i jorden blott en fåra
som vinglar som en drucken, fram och åter.
Och vänder jag mig vet jag att jag gråter.
Min levnads spår kan endast bittert såra.

Jag ser i spåret varje oläst läxa
varenda uppgift som jag slarvat undan
och står där sorgset ensam i begrundan
över förmågor som ej tilläts växa

Där såg jag skilsmässa som enda vägen
ur ett av otro präglat parförhållande
där jag, för all del, inte ansågs vållande
men jag var heller inte särskilt angelägen. 

Och nästa felskär visar de krumbukter
som sinnet lätt leds in i när som barnen
har vandrat vilse uti grottekvarnen
och smakat samhällets förbjudna frukter. 

Jag följer fårans grymma spår med blicken
varenda steg är otäckt klart markerat
men inget visar stunder jag briljerat
min fåra visar blott de dumma tricken. 

Inför vår levnadsfåra stå vi nakna
och minns vår plogbills färd med stor förfäran
ty den kan aldrig ändras på begäran.
Måhända är det just nu tid att vakna? 

Ty annars nalkas kanske snart den dag
då du står lika efterklok som jag.

 

 




Bunden vers (Rim) av © anakreon VIP
Läst 227 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2013-09-15 22:40

Författaren © anakreon gick bort 2015. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Anoo Niskanen VIP
Tänkvärt och bra skrivet.
2013-09-18

  justine fox
Berör och manar till eftertanke.
Men när man sover är det ju svårt att säga till sig själv att vakna. Och ibland när jag tror att jag vaknat, undrar jag snart om det inte bara är till ytterligare en vakendröm?
Kanske går den sortens tankar inte att undvika...

2013-09-16

  walborg
Känslig eftertänksamhet i tidig morgongryning
2013-09-16

  ULJO
Berörande läsupplevelse du levererar i natten
2013-09-16
  > Nästa text
< Föregående

© anakreon
© anakreon VIP