Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

barn frågar

- Morfar
varför spränger dom varför har dom så långa knivar
- Farfar
varför krigar dom varför dör så många
varför flyr alla barn
farfar
varför är det bara pappor som bråkar

Sådant
frågar den yngsta generationen ibland
och
vad svarar en morfar
- Varför blir dom arga när man bara ritar roliga gubbar
- Farfar
hur var det när du var liten. krigade man då också.

Och jo, ja
vad svarar man - född på gränsen till nittonhundrafyrtiotvå
vad svarar man egentligen.

Men
så tänker jag på Hitler, gaskamrar, Belsen, Auschwitz
på hela Europa i brand
på Hiroshima
på kollektiviseringens miljonoffer i Sovjetryssland och
på vad som senare blev i Vietnam.

Morfar blir sittande tyst. Barnbarn otåliga.
- Hur var det farfar, då. Har du glömt.

- Nej
Inte har jag glömt. Jag får nog säga, att det faktiskt var ännu värre förr. När jag tänker efter.
Det blir kanske långsamt bättre i världen ändå. Trots allt.
Långsamt.




Fri vers av Ingmar Hård VIP
Läst 157 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2015-01-15 13:25



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP