Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Synen på barnaga skilde sig mellan generationerna. Här är det far och dotter, som har oerhört olika uppfattningar.


Uppgörelsen

Morfars gård
Fiskebåten
Lukten av saltvatten
Klucket
från vågorna
Var det fernissa
det yttersta lagret
på träet

Vem kraschade skålen med kräm, som stod på avsvalning?Inte jag.Dock hade jag vevat på apparaten dessförinnan.Då låg det ett par arbetshandskar där.Senare hade ett annat barn vevat, fast den gången stod det en karott med fruktkräm där. Skärvorna var insmorda med gulgrönt klet.Morfar jagade mig genom huset utan att få tag i mig, efter att först ha trängt upp storasyster mot väggen . Han ville ge mig ett kok stryk. Mamma uppfattade situationen. Hon samlade ihop sina tre barn och åkte därifrån.Mamma och morfars syn på barnuppfostran skiljde sig diametralt åt. Eftertanke:var detta hennes första uppror mot sin far?




Prosa (Kortnovell) av Ingegerd svedin VIP
Läst 222 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2015-01-18 13:21



Bookmark and Share


  Lena Själsöga Keijser
du skriver
målar med en vacker iakttagelsestämma
vilket är medlevande iakttagelse
2015-01-25

  Margareta Wersäll
Den här dikten är så bra! Bilden av fernissa som det yttersta lagret = morfar som innanför fernissan är rätt så rå av sig!
Du har kombinerat dikt och förklaring.
Varför inte? Jag tycker det är alldeles utmärkt. Dikten behöver väl inte alltid vara så dunkel - eller?
Snälla gockan fortsätt med dina dikter och även med förklaringar när du känner för det! Jag vill läsa mycket mer.
2015-01-23

  Bibbi VIP
Starkt berörande.
2015-01-18

  Kattiz
Berör !
2015-01-18

    Sefarge VIP
Härlig berättelse.
Som väcker undran.
Fint skrivet!!
2015-01-18

  Marita Ohlquist VIP
Intressant text!
Väcker tankar och känslor.
2015-01-18

    Lena Söderkvist VIP
Din mamma gjorde rätt. Barnuppfostran är delvis, men bara delvis, en generationsfråga. Man måste lägga band på sitt humör. Han kunde ha valt att reda ut situationen, det hade varit mycket vuxnare. Du lyckas ge ett miljö- och tidsperspektiv som jag tycker är vackert och spännande.
2015-01-18
  > Nästa text
< Föregående

Ingegerd svedin VIP