Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

skränktången

Jag skränker klingan på min bågsåg, den jag genom åren med armkraft tillverkat ett par hundra kubikmeter ved med.
Handtagen på skränktången är slitna av mina bara händers arbete. De blänker i solen.

En skränktång är ett speciellt och klurigt redskap. Just det exemplar jag brukar nu har jag hållit i i över sextio år.
Är det märkligt att jag hyser kärlek till det.

De som en gång skapade denna tång, sparade i varje fall inte på skönheten. Diverse mönster och ciseleringar finns utförda på verktygets skänklar av järn.

En skränktång var viktig på sin tid, när skogsarbetaren eller vedtillverkaren höll trim på sitt arbetsredskap. Vass och skränkt måste en såg vara.




Prosa av Ingmar Hård VIP
Läst 171 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-02-25 08:48



Bookmark and Share


  Minkki VIP
men vad ÄR det att skränka, bli skränkt? frågar stadsminken, som bara känner till modeordet kränka, bli kränkt...
2016-02-25

  Per Teofilusson
viktig text. Traderingen av kunskap mellan generationerna får inte upphöra, nej. Nej.
2016-02-25

    Sefarge VIP
Visdom är ju visdom
Även från fördold
Förgången Tid!
Vasst klokt
Skriftat!
;)

2016-02-25
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP