Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag har i och för sig bott där drömmen utspelar sig. Det är bara det att staden i och för sig finns, men handlingen följer sitt eget drömda förlopp.


Drömd version av verkligheten




Han kan bara göra så som den innan säger
för att sedan kunna gå vidare
och göra nästa grej
i sitt eget liv

och få det att se ut som en trollkonst,
som om han visste vad som skulle hända.
Och om han inte gör så
som den andra talar om för honom att göra

så kommer det där att ske
någon annan istället,
och om han 'blir sugen' på att veta
vad som skall hända härnäst

som kommer han inte att veta det,
eftersom han måste känna eller ha kontakt
med den som säger vad som skall hända honom.
Låt oss kalla dem Pekka och Mats,

för enkelhetens skull,
ändå var de lätt namnlösa i drömmen.
Det var som att se en film ungefär
och jag bara iakttog detta

skeende som på nära håll utspelade sig.
Jag antar att jag var örat i drömmen.
Pekka instruerar Mats
vad han skall säga skall hända

och så händer det sedan,
som om Mats hade sett det i en kristallkula.
För det går inte att som se Pekka,
bara höra en röst i sitt huvud.

Han måste följa rösten,
oavsett vad rösten säger.
För om Mats väljer att inte tala om det för någon
som vill låna ut sitt öra just då,

så kommer det ju hända i alla fall.
Det är alltså inte så att Pekka
gör det som skall hända,
utan Pekka bara råkar som veta

vad som skall hända Mats.
Hur att som verka ha fått en sorts superkraft,
bara utan att kunna styra händelserna, förloppet.
Ett exempel är att Mats vet numret

på den buss som skall komma
och att hans hus skall brinna medan larmen ljuder.
Han säger var det ena börjar
och var det andra tar vid.

Han får det att verka som att han kan spå i framtiden.
Vilket tåg som kommer om elva minuter
vart det tåget är på väg
och i vilken avkrok till stad det startade i.

Vilka platser det stannat vid
passerat, samt vem som steg på eller av.
Som han senare skulle komma att möta också
bara på en annan väg än här.

Naturligtvis händer det mycket annat
som verkar vara sidospår
i den här drömmen
men det går ju också att skriva om sedan.

När maten blivit ljummen
och regnet börjat att falla sedan molnen skockats.
Då drycken blivit rätt urdrucken
och bussen hörts av.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 302 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2016-11-01 12:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP