Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Hänga vid Vanha Yo i Helsinki

 

 

 

 

Stannar i en korsning

fiskar upp ett cigarrettpaket trevar

efter gaständaren

 

vänder mig om betraktar tveksam bildflödet

 

sommarhimmel

välver sig djupblå distans

tornsvalorna

 

skratten från de tusen lekande barnen

på alla trista asfalt-gårdar

 

och

 

läkarambulansen

kommer med påslagna sirener

poliseskort

 

medan

 

pappa spelar gitarr

sjunger han lågmält om rosorna

och humlans flykt

 

de tretton äppelträden står i full blom

  

allting blir så stilla nu

och sirenerna har redan tystnat

 

filmen spolar bakåt sekvenser

i stormnatten

1200 blixtar per minut

eller var det mer?

 

vårt hus på berget

skakar av åskvibrationerna

barnet jag

skakar av skräck

 

Detta är slutet nu min sista natt i livet dör vi nu

pappa faster jag och lilla Nalle med det svarta knappögat

faster tar pulsen

berättar hur bombningarna var

över Helsingfors 1944

 

Topi och Tiina

dyker plötsligt upp igen som från

ingenstans

 

frågar de om jag har dulla

ei oo mitään mutta hankitaan kohta”

svarar jag med stoiskt lugn

 

Topi föreslår då

mennään vaan keskustaan hengailemaan”

så jag replikerar

okej sitten, mennään vaan"

 

och till sist

 

Mennään vaikka ratikkalla”

* * *

Ei oo - Slang för [ei ole] -  Mennään * ratikkalla - (Vi åker spårvagn ) -  Resten borde Google kunna översätta med lätthet?




Fri vers (Fri form) av Goraxy 89 Orion VIP
Läst 216 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2016-11-28 16:44

Författaren Goraxy 89 Orion gick bort 2019. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Illustrativt och njutfyllt att läsa!
2016-11-29

    ej medlem längre
Här kan man tala om bildflöde fastän jag inte betraktar det med tveksamhet utan med stor iver. Fint sammanhållen text och väldigt medryckande.
2016-11-29

    ej medlem längre
En historisk inre resa...oerhört bra och känsligt med bl a pappa, faster och lilla Nalle!
2016-11-29

    Sefarge VIP
Minnen från paradisisk
Tillvaro trots allt?
Från ett snart 100-årigt
"Fritt Land" som varit
Sveriges "krockkudde"
I århundraden!
Tack.
:)
2016-11-28
  > Nästa text
< Föregående

Goraxy 89 Orion
Goraxy 89 Orion VIP