Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

förr och nu

Förr
mördade man hedningar
brände kättare å båle
eller
plågade dem till döds i Inkvisitionens djävulusiska maskiner

Nu
kör man över såkallat otrogna med lastbilar

man vänder sig i sin framtida grav
och känner att
åtskilligt behöver bättra sig för människorna




Fri vers av Ingmar Hård VIP
Läst 467 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-04-10 20:36



Bookmark and Share


  Gawain VIP
Världen har nära nog kantrat över sin egen horisnont. Att betrakta sig sig som religiös och samtidigt vara pervers på den skalan kan omöjligt finna förankring i någon helig text, oavsett hur vantolkad.

Tyvärr ser jag mer fel med hela konceptet religion som sådan än något annat.

Religionen har lätt dödat fler än den enat. Ser man inte det har man som bäst läst varannan rad av allt ämnet alls berör. Och där står mer skrivet om saken än det någonnsin funnits läskunniga.

Och läskunnighet för den delen har varit allt annat än allmän kunskap förrän i princip under de senste två senaste seklen. Rätt kort tid med tanke på historiens ålder.
Särskilt påtagligt blir det på det att vi bygger hela vår världsbild och mycket vetenskap på bilden av vad som tidigare nedtecknats, sedan översatts och sen tolkats till vad vi "vet" idag.

Och ve så mycket, ingen vet hur mycket eller ens vad, som egentligen försvunnit i tidens dunkel och/eller förstås avsiktligt bränts (exempelvis genom förstörelsen av biblioteket i Alexandria för att ta bara ta ett exempel bland otaliga andra) eller på annat sätt förstörts.
Historia är vad den gällande kulturen vill den ska vara. Allt annat kvävs, bränns och förintas effektivt av de som sitter på tronen. Nu som då, alltid. Trovärdighet bygger mycket på auktoritet, populäritet och social/kulturell status. Massmedia, social media, dagens (mest västvärldens) religion.

Historien är måste jag frukta en ihålig historia lika full av spårbara fakta som de läsbara årsringarna på en genomrutten trästubbe.
2017-04-13
  > Nästa text
< Föregående

Ingmar Hård
Ingmar Hård VIP