Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
För att göra en redan kort historia något längre.


Sju generationer




Sonen Frank frågade sin far en dag ute på åkern.
- Gustav, förväntar du dig att jag skall ta över en dag?
Och Gustav svarade säkert då.
- Jag säger som din mor (Astrid) brukar säga om saken. Hon har det efter mig, förvisso, men vi brukar referera till varandra.
Så efter någon minuts förflytande yttrar sig åter Frank.
- Nå?
- Att om sju generationer brukat gården, det kunde vara alldeles nog. Men om det nu ställde sig så att sju generationer efter Gustav brukade gården, kunde även det ses med blida ögon.
Frank och hans föräldrar samt tre bröder och fem systrar åt under viss tystnad sin kvällsvard. Troligen hade var och en skäl till detta. Ett av dessa skäl skulle kunna vara att de i annat fall bet sig i tungan, tandköttet eller råkade låta någon matbit fara ut som en smula och hamna litet varstans utanför munnen.
Efter denna måltid när mor Astrid stod och diskade, far sköljde av tallrikarna, Frank torkade disken och de övriga skötte sådana rutinmässiga göromål som att duka av bordet, ställa in maten, torka av bordet och så vidare under ivrigt pladdrande om det ena med det första. När de alla voro färdiga sjöng April Desdemona Marie Västansol Svedberg sin aftonsång. Först efter dess underbara drill, tog Frank sin mor Astrid avsides och frågade henne om saken. Varpå hon sporde.
- Vi brukar säga så. 'Om nu sju generationer brukat gården...' Vi säger alltså inte 'Eftersom sju generationer brukat gården.' Mig veterligen är vi de första. Men genom att säga det där 'om' i början, låter det precis som om det varit sju generationer före oss, i samma familj i rakt nedstigande led... Vilket alltså bara är hörsägen, tro och egen uppfattning. Den här gården skulle mycket väl ha kunnat brukas av tre generationer. Bara inte av oss.
- Eller sju?
- Tio eller fler om du så vill tro det. Glöm bara inte bort att börja meningen med 'om'. Det kan få den andra att tro litet av varje och du far då inte precis med lögn. Möjligen lätt villfarelse, ett utslag av humor och som lätt blygsamhet. Din nutida status bygger ju i alla fall på dina föregående släktingars eskapader och strapatser.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 526 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-10-11 18:45



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Speciella reflektioner som intressant "tar över" från super-vardaglig skildring som fint "tar över" efter inledande tidstypisk dialog...
2017-10-13
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP