Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Den simpla handlingen. En helt vanlig dag i förorten, sovstaden samt den lätt missförstående, rent känslomässigt grå miljön. Träden däremot, som inte fattar bättre, visar upp en underbar färgsättning. En novell per dag gör mänskan go o gla.


Kärleks affärer

När Tore går och handlar blir det bara en kortfilm varor. Sedan ställer han sig i kön av människor med brådska som till tåget eller fram till olyckan. Första stopp blir vid disken för fisk, skall det bli fisk idag? Hur ser paketen ut? Är de nötta i kanterna? Jaså, de har fått in färsk torsk, jo men det ser gott ut. Priset högt visserligen. Men det får gå. Så litet grönsaker. Hm, vi tar väl som vanligt... Blomkål, paprika, lök, potatis och... Så litet frukt. Bananer och druvor. Vita druvor och röda. Grapefrukten går för sexton kronor för två, det blir nog bra med fyra då. Citroner, fyra i nät. Så vidare till brödet. Jaså, det är lekstuga i butiken? Ungarna måste få chansen att leka ta fatt mellan diskarna. Allt är en lek för barn under tio.
Rusa runt och så är det bara att hålla sig ur vägen. Någon blockerar och andra verkar förskräckta och överraskade. Är det en butik eller är det en lekstuga, ett dagis? Bröd och några stopp vid godisdisken. Öl och läsk flankeras av disken med ostbågar och chips, nötter och påsar med dippa på andra sidan. Glass i frysdiskar, frysta bullar och andra frestelser. Någon filmjölk idag? Jaså, inte det. När han kommer fram mot kassan är det tio före. Då öppnas en ny kassa i tvåan. Hälften går dit, men Tore står kvar. Det blir bra så, lägger upp varorna på bandet. Får en otålig man klädd i skyddsväst efter sig. Han skall bara ha en säck bröd. Andra kunder lägger på efter honom. Gossen bakom verkar ha myror innanför kläderna.
Han skall fram till varje pris. Han verkar stå litet väl nära. Tore påpekar det. Men mannen verkar inte förstå. Så Tore teaterviskar det till omgivningen. 'Jag förstår att du älskar mig och att du så här öppet vill visa din kärlek och brådska i vild kombination. Men tränger du dig förbi här i tron att du skall gå före? Nej, du står så här nära för att du vill visa världen dina besvär med att visa dina känslor öppet.'
Tore förklarar det för kassörskan också när det väl blir hans tur. Det måste vara kärlek, baske mig. Åter igen berättar han för var och en som inte vill höra på. Bara sköta sitt säkert. Men han förstår varför mannen blygt slår ned ögonen och söker göra sig mindre synlig. Inte nog med att mannen bakom vill gå före. Han verkar älska Tore framför allt annat. Är det då konstigt? Tore ser bra ut och det är ju omtanken som räknas. Tore känner hur underbar han bara måste vara och vill därför hela världen väl. Han ger kassörskan en stor sedel, 200 kr, och får växel tillbaka. Önskar henne en underbar dag och går sin väg med varorna. Liksom i ett triumftåg verkar han bana sig väg hemåt. Medan den främmande mannen försvinner nästan misstänkt fort utom synhåll. Senare skall Tore rekapitulera händelseloppet för Katrin som redan är hemma, halvliggandes i soffan med en öl inom nära räckhåll och teven med handboll på i rutan mitt emot. 'Du förstår...' Börjar han aftonens som serenad vid middagen och grönsakerna till.
Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 102 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-10-13 09:02Bookmark and Share


  ULJO VIP
"med en öl inom nära räckhåll" låter som att det finns ett annat socialt problem att hantera
2017-10-13
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP