Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Republik eller monarki


Monarkin

Republik har varit och är en av grundbultarna i såväl kommunismen som socialismen. Men ingen av dom vågar ens tala tyst om att avskaffa monarkin, vilket ger en indikation på hur stark kungafamiljens ställning är i Sverige och den inte alltför blomstrande tillvaro som republikanska föreningen för. När det gäller republikanska föreningen har de en kungakrona i sitt emblem. En dumstrut hade varit mera passande.
Den franska revolutionen avskaffade monarkin genom ett pöbelupplopp och så skedde också i Ryssland. Båda upploppen hade sin grund i missväxt.
Under diskussionen om huruvida barnpornografi skulle vara tillåtet under tryckfrihetsnormen så var många för, bl a en känd redaktör på SDS. Det räckte med ett ord från Drottning Silva och förbudet var klart inom 14 dagar.
Vem skulle republikanerna vilja se som president? Gudrun Schyman? Mona Sahlin? Morgan Johansson?
När det gäller kostnaderna så blir en republik väsentligt mera kostsam än en monarki.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Gunnar Barkenhammar
Läst 180 gånger
Publicerad 2017-10-16 07:16



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar