Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

DEN LITTERÄRE ENSAMVARGEN

En litterär ensamvarg kan man med fog
benämna Johnny Griffith "Jack" London
1876-1916,
där en rastlös,orolig och äventyrlig själ
som slits mellan vildmark och civilisation
aldrig förlikas i det vilda och det tämjda.

Som guldvaskande luffare,sjöman,boxare,
författare och slutligen  alkoholist,
i ungefärligt utvald kronologisk ordning
ändade hans korta liv,
där ett av hans citat väl utmärker denne
litteräre slitvargs möda : " Jag vet att jag
kommit långt,och ändå har lika långt kvar,
men om jag så måste krypa resten av vägen,
ska jag nå mitt mål" vilket han också gjorde
med livet som insats.

Bör man undra varför en "ickejudes"
böcker brändes på bål under nazieran 1933 ?

Nej !
Individualistiska original med egen vilja
och självständigt tänkande har alltid
utgjort ett hot mot diktaturens monster
liksom jakten på vargen alltjämt
fortskrider i modern tid.

Vi bör akta oss för" allas lika värde-tanken"
och mer blicka framåt till "allas olika
värdetankarna" för en mer litterär och
mänsklig utveckling.

*
Ingår som nr 157 i "Litterära brottstycken"

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 495 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-12-05 10:24



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP