Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikt om hur Svenska Akademien sköter sitt uppdrag att skydda svenska litteraturen


Svenska Akademiens familjeföretag

svenska akademiens familjeföretag -
en stulen erkänd rad,
vars upphov nu benämns som storhetsvansinnig

inbilsk!
de halsstarriga rika
tee vattnets svalnande på mörka massiva furubord ryka...

piken - sänd, för att befästa den isande tystnaden

'vi beklagar ... men - du är inte känd...'


förhoppningen tänd - under båtstönen finns en sandstrand...


landen hyllar Nobel
dynamithalsarna spränger oskyldiga i (evig?) eld...


Wilhelm Tell - sköt äpplet av Prinsessans huvud - fick så hennes hand


besvarad förhoppning - dock - black om foten

lögnarens svarta samvete

visar upp - trevligt respektabelt beteende

ett hastigt tillkännagivande leende

dock i hemliga möten
planen blivit lagd

exponera stort - den okände författarens fall

ockra må - på ett livsviktigt kall


brak! ett träd fälls i stormen
trädkrona mot ännu levande grenar...
knäckta virkets knall


förklang; ' skrev ej - efter utrotnings doktrinens mall...'


vall grav beskyddar slotts herrar ifrån sanningens krav...


tiger som muren - om Barrie Trowers räddningsplan...

redan van - vid smicker och bugning

familjernas svarta klan...

naken huttrande vaknar dagen

utan de erkändas överflöd

att fylla magen


vet snart ej vad han ska ta sig för...

hör sin dikt läsas

om sitt arbetssnitt staden väsnas


okänd vandrar ut bruten och tystlåten


och kroppsligt sjuk...



'var det detta?, som väntade mig?...' frågar han sig,


'utav den institution - som skulle skydda svenska litteraturen? skydda den!, men - glömma upphovsmannen!...'

en rad fotspår, lyfta - ur sandstranden...




Fri vers (Fri form) av Marcus Beijar Mellin
Läst 246 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2018-05-07 10:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Marcus Beijar Mellin
Marcus Beijar Mellin