Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

nollkoll på hormoner?



så styr våra känslor oss på jobbet

vår hormoner är ett slags budbärare i kroppen
och styr mängder av livsviktiga funktioner
som ämnesomsättning, tillväxt och fortplantning.
men för vi ska må bra är det viktigt att
hormonerna är i balans och där spelar vår
arbetsmiljö en viktig roll!

långvarig stress, dåliga relationer och en dålig
arbetsmiljö kan få allvarliga konsekvenser!

om du får en klapp på axeln av en trevlig kollega
och det är en go stämning på jobbet bildar
hypofysen i hjärnan bl.a. oxytocin. den motverkar
stress och gör dig lycklig, tillitsfull och avslappnad.
oxycotin är avgörande för parbildning
gemenskap, omvårdnad och att vi följer
sociala normer


när det är mycket stress och dålig stämning på jobbet
bildar binjuremärgen olika stresshormoner som
adrenalin, noradrenalin och kortison. på kort sikt
ökar prestationsförmågan, vi blir alerta och reagerar
snabbare. men långvarig höjd nivå av stresshormoner
kan leda till sömnsvårigheter,
ångest, depression,
problem med matsmältning, bukfetma,
åderförfettning samt hjärt- och kärlsjukdomar
och diabetes!

ligger du vaken på nätterna och har svårt släppa
tankarna på arbetet kan det bero på att din melatoninnivå.
hormonet som bildas i tallkottskörteln i hjärnan anses
styra dygnsrytmen. att det blir ljust på morgonen gör
att vi blir trötta på kvällen. ett för mörkt rum på jobbet
kan leda till sömnproblem.
att titta på en läsplatta eller mobiltelefon när
du lagt dig kan också gör det svårare att somna.

även konsumtion av alkohol minskar produktionen
av melatonin


mycket viktiga saker tänka på för vi ska må bra




Övriga genrer (Essä/Recension) av morgonstjärna VIP
Läst 391 gånger
Publicerad 2018-07-09 17:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP