Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Att knäcka extra som bödel

Alma Gottliebs antropologiska studie
Under The Kapok Tree
skildrar de många tabun
som Bengfolket i Elfenbenskusten
lever under;
en komplicerad väv
av tvångsmässigheter
vars lejonpart inte synes innehålla
någon som helst ingrediens av
hälsonytta eller social drivkraft;
ren, skir magi

Ett svenskt / västerländskt tabu
av samma dignitet
är att påvisa och hävda
vetenskapliga faktum i samband med
abortdiskussionen;
att människan, ritningsmässigt,
är klar att utvecklas till mormor
eller farfar,
till inbrottstjuv eller litteraturprofessor
i samma ögonblick som spermien
trängt sig in i ägget
- såvida denna utveckling inte stoppas
av läkarens eller barnmorskans skalpell

Den tidsgräns som satts för abort
är ett godtyckligt värde,
i bekvämlighetens ljus,
men det är inte svårt att kalla den vid sitt rätta namn

Hävdar man detta faktum
angrips man från alla håll
för sin taskiga kvinnosyn,
fastän det är en på vetenskap och realism grundad
människosyn

Tabu

Det kostar på
att hävda självklarheter

och det är inte lätt att vara barnmorska
när man förväntas knäcka extra som bödel




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 130 gånger
Publicerad 2018-12-30 16:07



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP