Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


En ny serie av texter, igen? Jo, jag minns helt enkelt inte vad typen av texter hette förut. Men det finns minst en låt som heter 'Inside looking out', på amerikansk engelska. Om min titel är en ungefärlig översättning av titeln. Texten är min egen.


Ett försök till förklaring. Insidan tittar ut (I)
Uttrycket ...
...'tala ur skägget, människa' vet jag inte var det kommer ifrån.
Men jag har ändå en sorts trolig förklaring till varför en del människor har svårt för 'jämlikhet'.

Även jag har svårt för en sådan idé.
Bland annat för att idéer som kan verka så vettiga på papper, stöter på patrull när de skall omsättas till realitet.
Samt förvaltas av människor.

Själva idén handlar om varför det finns motstånd till jämlikhet.
Per definition skulle uttrycket komma sig av föreställningen om att en människa, är någon som har bär skägg, i ansiktet.

Utöver skådespelare och andra människor vilka klär ut sig av olika skäl, finns det män som bär skägg.
Bär du inte skägg (i ansiktet) är du då en människa, alls?

De vilka inte vanligen bär skägg (i ansiktet, inte i byrålådan) är barn, kvinnor samt en del folkslag som ännu inte är 'uppblandade nog' för att bära hårstrån i ansiktets hud.

Det kan vara en förklaring till att de som bär skägg, vill mena på att bara skäggbärande människor bör få eller kunna räknas.
När det kommer till möjliga undantag är frågan något mer komplicerad, för att inte säga bisarr.

Om du måste bli opererad, beror det på om du är religiös och därför kan ha religiösa skäl till att bli opererad av en person du kan godta själv.
Om du är medvetslös, som exempelvis vid hjärnblödning, hjärtattack, olycka och så vidare, kan du bestämma själv bara om du förutsett ditt behov av operation.

Få människor, utom möjligen i en del manus, frågar efter operationen om den eller de som utfört 'reparationen', är en 'godkänd' person.
Om du skulle befinna dig räddad av någon med bristfällig läkarutbildning.

Frågar du då om personen ifråga har 'rätt' utbildning?
Frågar du efter kön, språk, hemland, nuvarande lands medborgarskap eller är du bara glad över att ha överlevt?

Om människor utan skägg, exempelvis en kvinna, saknar (enligt din ringa mening) rätt att kalla sig människa eller att räknas som människa?
Är det väl bara om hon har rätt att kalla sig människa eller räkna sig som en fullgod medlem av människosläktet, som hon ser sig ha anledning att föda barn?

Skulle du ens finnas om dina föräldrar inte varit människor?
Även 'provrörsbarn' räknas ha föräldrar.
Även adopterade människor räknas ha rättigheter, som individer och delar av samhället.
Det vill säga definitionen av 'oss alla tillsammans'.(Om bilden.
Ungefär så här ser min hjärnas verksamhet ut då jag sover. Full av ljus och kärlek, bara att drömmarna i sig, kan ha en något annorlunda skepnad.)
Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 55 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-03-21 18:47Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Texten är ett försöka förklara verkligheten hos människor som är bärare av skägg och har den idén att ett skägg skulle utgöra ett skäl till att utgöra ett motstånd till exempelvis 'jämlikhet'. Att här ta med alla människor som 'inte bär skägg' är en omöjlighet. Som sagt texten är en förklaringsmodell, som är en teori till vad motståndet kan bestå i. Att det finns män som rakar sig, betyder inte att de saknar möjlighet att bära skägg. En hel del män, skägg eller inte, framför inte en idealism som är en 'motkraft'. Men ett exempel på de olikheter i en människa som finns och inte är medtagna här. (En man som är blind, bara har ett ben, rakar sig i ansiktet ibland, bor på Teneriffa eller i Australien och gärna läser detektivhistorier samt kan tala Mandarin, Engelska, Svenska samt Spanska och inte spelar fotboll men gärna lyssnade på cricket i radio i sin ungdom.)
2019-03-21

  Nanna X VIP
Alla män har inte skägg. Definitivt inte alla filosofer eller alla kvinnor heller. Varför reducera den komplexa mänskligheten?
2019-03-21
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP