Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Varning: I pressen är det fel att säga: "flytta till vintertid". Vintertid existerar inte. På sommaren har vi sommartid och för resten av året har vi svensk juridisk tid.


Sommartid på poeter.se upphör från midnatt 1 APRIL

 https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/sommartid-gynnar-folkhälsan-men-ger-också-fler-hjärtinfarkter-på-våren/ar-BBPTW4d?ocid=spartandhp

 

Precis som blommor kommer tillbaka efter solen när det rör sig på himlen, så har människor upptäckt ett sätt att använda mer solljus.
Genom att lägga till en timme, på sommaren sparar vi energi och njuter av de kalla sommarkvällarna.
Men även om införandet av en timme i kalendern verkar enkelt, var det inte exakt det.
Framväxten av idén
Idén om sommartiden framträdde först i den berömda forskaren Benjamin Franklins huvud år 1784. Han skrev en uppsats som heter "Ett ekonomiskt projekt", där han gav några idéer för att spara olja som används i belysningslampor. En av metoderna var att införa en tidsperiod under sommaren.
I Paris i 78-års ålder handlade hon om hur ljusa lampor producerade ljusa och hur effektiva de var.
En morgon på morgonen väckte Benjamin Franklin klockan sex överraskad av hur mycket ljus han kom in i rummet. Först trodde han att de var oljelampor som installerades på gatorna i Paris. Men han märkte att solen bara raderades i horisonten.
Idén om Franklin togs över av William Willett, en brittisk byggare. Och han blev förvånad när en sommarmorgon klockan klockan 6, även om utsidan var ljus, stängdes alla husets fönsterluckor.
Han föreslog i en broschyr av 1907 att lägga till 20 minuter varje söndag i april och att minska dessa minuter på söndagen i september.
1908 introducerades introduktionen av denna regel i Storbritannien, men den välkomnades.
Början på sommartiden
Den första som introducerade sommartiden var tyskarna, som började 1916 (mellan 30 april - 1 oktober). De följde britterna som introducerade sommartiden hela 1916 (från 21 maj till 16 oktober). Andra länder som introducerade sommartiden var: Belgien, Denmarca, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Sverige, Turkiet och Tasmanien.
Den 19 mars 1918 introducerades den i Förenta staterna, men den användes först 1919. På grund av jordbrukarnas motstånd blev sommartiden tappad.
Den största förvirringen uppstod i Förenta staterna, där varje stat hade sin egen regel om introduktion av sommartid, en situation som var kvar till 1966!
Vid denna tidpunkt introducerade 70 länder sommartiden.
Sommartid används inte i ekvatorn och Stenbockens tropiker.
Två stora länder, Japan och Kina, använder inte sommartid.
Sommartid i Rumänien introducerades sommartiden först 1932 (mellan 22 maj - 2 oktober). Från 1933 till 1940, då denna vana släpptes, introducerades sommartiden den första söndagen i april till mitten av oktober.
Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 50 gånger
Publicerad 2019-03-31 21:39Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP