Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Renässans för kärnkraften

Våra gamla kärnkraftverk – Barsebäck, Ringhals, Oskarshamn – utnyttjade kanske 5 % av bränslet. Ett förfärande slöseri med uran. Dessutom ger dessa reaktorer ett stort energiöverskott i form av varmvatten som inte kan utnyttjas beroende på att de ligger långt från de potentiella kunderna..
Genom växthuseffekten har intresset för kärnkraft ökat. FNs klimatpanel IPCC menar att för att den globala uppvärmningen skall kunna begränsas till 1,5 grader så måste vi använda oss av kärnkraft. Till och med Miljöpartiet har börjat förespråka kärnkraft. Under en tid var det förbjudet att forska om kärnkraft, det sk tankeförbudet.
Dagens kärnreaktorer är sk fissionsreaktorer. Här klyvs uran och problemen blir strålning och slutförvar för det utbrända kärnbränslet. Ett problem som inte nämns är vad som händer om kylningen inte fungerar då får vi vårt alldeles eget Tjernobyl. Morgondagens kärnreaktorer är sk fusionsreaktorer. Här slås atomer ihop och vätgas förvandlas till väteplasma. Här får vi billig och säker kärnenergi utan farligt avfall.
Den verkliga revolutionen är de försök som Max Planck institutet har gjort i Tyskland med fusionsreaktorn Wendelstein 7-X. En hybridreaktor som skapar sitt eget bränsle. Nu skall det sägas att hittills har reaktorn bara körts i 100 sekunder. Bröderna Wrights motordrivna flygplan lyckades hålla sig uppe i 12 sekunder. Sedan har flygplanen utvecklats och förhoppningsvis får vi se en likadan utveckling för den nya reaktorn. En veritabel utmaning är att separera två zoner – en extremt kall och en extremt varm.
På det här sättet skulle vi få en lösning på inte bara Sveriges utan hela världens energiproblem. Vi kan slippa vindkraften som är en kostsam energiform och dessutom tar upp mycket utrymme i skog och mark och i haven. Tillgängligheten med fullast för ett vindkraftverk är 30%, medan vi för ett kärnkraftverk är uppe i nästan 100%.
Vår sol är en enorm kärnreaktor, som med väte som bränsle fusionerar till helium, dvs en gigantisk Wendelstein X-7.
Med ett elpris på kanske 0,2 kr per kWh får världsekonomin en rejäl skjuts uppåt. Det blir billigt att köra batteridrivna fordon även om staten kommer att ta ut en kilometerskatt. Vi får ett helt fossilfritt samhälle till förtret för oljeshejkarna. Flyg och båtar ställs om till ammoniakdrivna bränsleceller. Antarktis slutar att smälta och målet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader uppnås med råge.
Så stoppa rivningen av Barsebäck och Oskarshamn. Lokalerna behövs för den nya generationens kärnkraft.








Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Gunnar Barkenhammar
Läst 208 gånger
Publicerad 2019-04-06 11:36



Bookmark and Share


    Tidsljus
Fission är medeltid.
2019-04-06
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Barkenhammar
Gunnar Barkenhammar