Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Litterära brottstycken"


EN POETISK SANNSAGA

Robert Browning 1812-1889 och
Elizabeth Barret Browning 1806-1861
var två sanna poetiska själar
som på allvar
fann varandra genom poesin,
vilket alltnog kunna kallas
en poetisk kärlekssaga.

Elizabeth som uppväxt med en
despotisk fader,
som utgav sig vara kristen,
men älskade mammon högre än Gud,
och förslavade henne med opietinktur
efter en ryggskada,
skulle efter några års klosterliknande
tillvaro,
studerande Bibeln på originalspråk,
inleda en korrespondens med den poet
hon berörts mest av i sin själ.

Robert Browning, närmast uppväxt
i ett bibliotek,
ofta felaktigt recenserad
av litteraturkritiker,
trots hans koncept att vinkla sina
diktsamlingar efter tema,
i Shakespearebetonad poesi,
kom att bli den som befriade henne
från faderns envälde,
och rymde tillsammans till Italien,
där de levde lyckligt gifta tills Elizabeth
till slut dog i sin makes armar.

Endast sagor har lyckliga slut,
aldrig sanna sådana.




*







Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 379 gånger
Publicerad 2019-11-03 21:48



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP