Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
© Bild/text ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking (del III)


SPRÅKEN HAR SÅRAT OCH DÖDAT FLER MÄNNISKOR ÄN KULOR OCH KRUT

Florence Nightingale ( 1820-1910)
är mest känd som sjuksköterske-
yrkets moder,
med klinisk verkan,
men förbigången
som rättsvårdande reformator inom
"Plain language working group"
baserade på att genom en ideellt
internationell språkvård,
göra facklig terminologi avseende
specifika yrkesområden
adekvat begripliga för allmänbild-
ningen,
var även sociallingvist
med lingvistisk typologi
som studerade lexikografi,
både i teoretisk som praktisk
prövning.

Florence var nämligen lika noggrann
i sitt författarskap som sjukvårdande
sköterska.

Hon utgav dock endast ett verk,
då hon i praktiken var mer handlings-
kraftig och betraktade känslor och tankar
översatta i ord endast blir sanna och äkta
när de översatts i handling,
därav hennes kliniskt vårdande handlag
inom både språkvården som sjukvården,
då språket har sårat och dödat
fler människor än kulor och krut,
och därför var lika mån om språkvård
som sjukvård
*





Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 323 gånger
Publicerad 2019-10-06 17:48



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP