Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Bild o text ingår i "Litterära brottstycken"av Sten Wiking ( del I-III )


ETT LÄMPLIGT PARTNERSKAP SOM ANSÅGS OLÄMPLIGT AV STATEN

Den amerikanska poeten och
anarkofeministen Voltairine
de Cleyre`s (1866-1912)
partnerskap med den samhälls-
kritiske poeten och anarkisten
Dyer D. Lum (1839-1893)
blev till en tidsinställd bomb
avsedd mot det kapitalistiska
samhällets orättvisor.

Voltairene som därtill gick i bräschen
för kvinnors frigörelse,
var ingen foglig dam inte,
och valde naturligtvis en likasinnad
partner.

Från att tidigare varit inackorderad
i ett katolskt kloster i vilket hon
närmast upplevde sig som levande
begravd,
vigde hon återstoden av sitt korta liv
åt frigörelsen från det civiliserade
samhällets bojor,
däri rättvisa köps och säljs
till högstbjudande,
poliser är till för att i första hand
skydda de rika ifrån de fattiga,
kvinnors rättigheter begränsas
i förhållande till mannen,
psykiatrin som är ett tvångsmedel
särskilja de otämjda intellekten
från de tämjda,
medan kyrkan hotar,skrämmer och
hjärntvättar folket med sagor.

Voltairine hade många systrar
världen över
Emma Goldman (1869-1940)
rysk aktivist,
Mary Wollstonecraft (1759-1797)
brittisk feminist,anarkist,
Madame Roland (1754-1793)
fransk samhällsaktivist,revoltör,
och de föda ständigt nya,
så vad dessa rebelliska kvinnor
betytt för kvinnors frigörelse,
är vad solen betyder för blommors
blomstring.

Må därvidlag män jämföras med
regnet,
som till blommors näring,
för oavsett samhällsskick
kommer kvinnan alltid vara
mannens moder,
och mannen kvinnans fader.

De fostrar varandra
till vad de blir.

*
Notarius publicus : Sten Wiking











Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 442 gånger
Publicerad 2019-09-29 15:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP