Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


KUNSKAPEN

 

kunskap är den viktigaste gåvan vi kan få
vi bär då en himmel på våra axlar
en börda som inte borde vara tung
men avund driver hatets växlar
där lögn är ett grönt batteri
som inte vill annat än att dräpa gåvan
Den som härskar över nätet och vet hur
kommunikation mellan avatarer fungerar
kan lätt manipulera sanning och lögn
till nackdel för gåvan
skam vilar över den falska profet som
sänker sina gaddar i den oskyldiges kött
Den utan synd kasta första stenen
och för det onda vi gör mot andra, måste
vi klappa ohörda på den välsignade porten

Profeten av Kahlil Gibran berättar om kunskapen
använder mina ord:
vårt gudajag är liksom solen och utan fläckar
mycket av vårt jag är ännu en ofullständig dvärg
som vandrar sovande sökande sitt jag
vi är alla medskyldiga då vi vänder
oss bort från den utsatte
då vi ser honom som en inkräktare en främling
i vår "perfekta värld"
som han inte är en av oss
Alla är vi resanden och när en av oss
faller över en sten ska vi ta lärdom
Men stenen då? Vi bär alla skuld till
att den finns där i samhällets djungel
så den helige är även skyldig till brottet
den skyldige är ofta den förorättades offer
och ännu oftare är det den dömde som bär
bördan för den ostrafflige och oförvitlige
Det går inte inte skilja den rättfärdige från
den orättfärdige och den gode från den onde
eftersom de står intill varandra inför solens
ansikte sammanvävda liksom den svarta
tråden med den vita
Om någon vill hämnas i rättfärdighetens
namn och sätta yxan till det onda trädet, bör
han först se till dess rötter
och säkert finner han då rötterna till det goda
och det onda, till det fruktbara och det ofruktbara
sammantvinnade i jordens tysta hjärta
OCH NI DOMARE, SOM ANSER ER RÄTTVISA
vilken dom uttalar ni över honom som är en
hedersman i köttet men en tjuv/lögnare i anden
och hur skall ni straffa dem, vilkas ånger
redan är större än deras ogärningar
är inte ånger den rättvisa, som skipas
genom den lag, vars tjänare ni är?
Och ni som borde förstå rättvisan, hur är
det möjligt för er, om ni inte betraktar
gärningar i dagens ljus
först då kommer ni förstå att den upprätte
och den fallne är en och samma människa

Det är stort att kunna se bjälken i det egna
ögat och grandet i gästens



Fri vers (Modernistisk dikt) av morgonstjärna VIP
Läst 143 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-08-16 05:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

morgonstjärna
morgonstjärna VIP