Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En ragu mest av fri vers, men någon haiku och rimmad dikt har smugit sig in också. Mycket är nedtecknat i just en trädgård, när löven började skifta färg.


I den begynnande höstens trädgård

0.

Ett ensamt gult löv bland gröna blad

är väl som det första grå strået

i människans hår?

 

1.

Första höstdagen.

Känns ingen skillnad mot sista sommardagen.

Det är som att fylla år.

Dagen efter är som dagen före.

Först på sikt känns skillnaden.

Tiden.

 

2.

Varför höst? - Mening?

Gamlingens höst är inte barnets.

Tidens spindeltråd dras åt alltmer.

Evigheten krymper, blir överblickbar.

Träden får en ny vår.

Inte vi.

 

3.

Årstidernas hjul.

Människan har sitt enda varv.

Ibland känns det dystert.

 

4.

”En vacker höstdag” säger nog många idag.

Blå himmel, luften är ljummen

när vinden lugnar ner sig en stund.

Bortom skogsbrynet utom synhåll

ropar ett par korpar.

Folk med svampkorgar kommer ut ur skogen.

Ännu är hösten vacker.

 

5.

Tid att summera.

Tid att säga ”höst”.

Nu tas skörden in.

Saldot räknas ned.

 

6.

En liten gräshoppa

sitter ärtgrön på utsidan av det dammiga fönstret.

Jag ställer in kameran på närbild,

tycker att bilderna blir bra.

 

I fabeln om gräshoppan och myran

gick det illa för den förre,

som inte tecknat någon försäkring för sämre tider

utan bara gnidit på sin fiol.

Typisk artistbohem, super upp gaget!

Någonstans framför oss finns en vinter.

 

7.

Bladguld – gyllene blad

bör inte lura någon.

Löven lovar något,

löftet föga värt.

 

Guldpengar på träd -

ekonomiskt värda noll

i vårt kretslopp.

Men i naturens rundgång

kan värdet inte beräknas.

 

8.

När man ser på höstens falnande grönska

där bladens snabbt töms på klorofyll

är det lätt att drömma sig bort och önska

man vore i försommarns skira idyll

där insekter fladdrar

flyttfåglar pladdrar -

ja, tanke, min dröm förgyll!

 

 

 




Fri vers av Björn Nilsson VIP
Läst 201 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-10-05 11:12



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Ragu kallar du det... själv skulle jag kalla det ett smörgåsbord av olika smaker av hösten. Beskast smakar väl 2 och 3:an. Sötast är den sista, som en dessert med lite vårsmak inblandat. Men det som faller mig mest i smaken är nog 0:an, 1:an och 7:an.
2019-10-09

  Minkki VIP
Instämmer med Jan Widströmer nedan. Både lite främmande i sammanhanget och ändå väldigt på sin plats är det rimmade slutet som knyter ihop helheten
2019-10-05

  Jan Widströmer VIP
Välgjorda bildbetraktelser av gemensamt tema, en drabbande höst, både som symbol och naturligt faktum. Njutbara delar, även var för sig.
2019-10-05
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP