Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ingår i "Strindbergiana"


DEN OMÖJLIGA STRINDBERGSBIOGRAFIN

Det finns biografier som falla sig
omöjliga eller överflödiga teckna,
utan att de skulle dra ett löjets
skimmer över sig,i sin upprepning
för upprepning blir det när någon
tar sig an en sådan mångfacetterad
persona som August Strindberg
(1849-1912) som det lär finnas lika
många infallsvinklar på,
som stjärnor i universum,vilka är
oräkneliga.

Vad finns mer att säga som inte redan
sagts om detta oberäkneliga intellekt ?
och hur många biografier har inte
skrivits om denne irrationella författar-
själ och hur många psykoanalyser
har han inte genomgått,utan att någon
enda lyckats till fullo ringa in och ge
honom en permanent diagnos ?

Man föreställer sig Strindberg i samtal
med en terapeut,
där terapeuten blir Strindberg och
tvärtom.

Att Strindberg skulle vara utan humor,
är fel,om man läser honom från den
humoristiska sidan,vilket gör honom
allvarligt rolig,i sin motsats.

Så länge man inte blir klok på mänsk-
ligheten,
Hur ska man då kunna bli klok på
Strindberg ?

*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 209 gånger
Publicerad 2019-12-16 17:12



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP