Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


foto från i morse


Väggen - ett boktips i virustider


Nu när det känns
som att våra samhällen
och vi själva näst intill fått tvärnita
för att undgå något som liknar
en osynlig vägg som tornat upp sig
framför oss  vill jag ge ett tips på en bok
som jag själv läser nu.
Jag hittade den av en slump
på biblioteket härom dagen.
Det är Väggen från 1963
skriven av den österrikiska författaren
Marlen Haushofer.

Boken är trösterik tycker jag
för trots att den är
en dystopisk berättelse
så ger den perspektiv på vår tillvaro.

En kvinnas samvaro med några få djur
så vackert och kärleksfullt beskriven
och ett liv där det bara gäller
att överleva dagen och planera
för kommande tider
är verkligen en tankeställare.

Vad är viktigt för oss, hur lever vi,
är vi lyckliga
i vårt överflödssamhälle
och med vår giriga rovdrift
på naturen?

Och tänk vad våra händer kan uträtta
och så tacksamma
vi borde vara över
att vi är utrustade med dem
och med så mycket annat dessutom 
Det gäller bara
att använda våra gåvor
på bästa sätt.


Den mänskliga naturen var ursprungligen en enda
och vår längtan efter helhet kallar vi kärlek.
                                                                               (Platon)

 

 

 

 




Övriga genrer av Eva Helene VIP
Läst 282 gånger och applåderad av 11 personer
Publicerad 2020-03-19 08:51



Bookmark and Share


  Ewa-Britt Nilson VIP
En bok att ta till sig
och läsa, även om den
ej är nå´n utopi kan den
ju ha nå´t som ger oss en
god framtids filofosi...
Tack för den!
2020-04-13

  Monika A Mirsch VIP
Jag blir verkligen sugen på: "tänk vad våra händer kan uträtta
och så tacksamma
vi borde vara över", boken du rekommenderar! Tack!
2020-03-23

  Anya VIP
Bra med boktips i dessa tider. Klokt inlägg. Mycket kärlek behövs i världen, allra mest nu.
2020-03-22

  Chawa VIP
Tack för att du genom ditt hjärtas goda mening delar med dig av denna boks visdomsfulla insikter! Inget ont som inte har något gott med sig, heter det ju, och mer än någonsin stämmer detta ordspråk in för mänskligheten. Vi har alla fått oss en rejäl tankeställare.

I det Enkla och Lilla bor det Stora, ja det Största – Gemenskapen, Omsorgen, Tacksamheten och Kärleken.

2020-03-22

  ResenärGenomLivet VIP
Tusen tack för detta boktips...
2020-03-21

  Larz Gustafsson VIP
Det blir trist när folk ska tjata om detta virus hela tiden.
Jag vägrar att följa med i media. Istället tar jag avstånd och flyr.

2020-03-19

  ULJO
Stora ord av en mästare.

Den mänskliga naturen var ursprungligen en enda
och vår längtan efter helhet kallar vi kärlek.

Fin text, tänkvärt.
2020-03-19

  Bibbi VIP
Fint.
2020-03-19

  Marita Ohlquist VIP
Plötsligt händer det något och våra liv förändras, ger tid för eftertanke, vad är viktigt och vad kan jag vara utan!
Bra skrivet och tack för boktipset.
2020-03-19
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP