Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Du är väl spekulant på det där paketet du just köat en smula för att ‘köpa loss’ från matbutikens möjliga grepp, om dig som person. En samlare kan märkligt nog tröttna på att samla, eller att bara få ett ‘ja’, jämt.


Världens bästa bok…




…har inte blivit skriven än.
Lika litet som den bästa skivan av
den populära musikgruppen The Beatles,
inte är någon de utgivit.

Ingen film är den absolut bästa
och så vidare med ‘de sköna konsterna’.
Envar har sin alldeles egna tycke och smak.
Dessutom varierar den med tiden.

Det en själv tyckte i tidig ålder,
förutsatt att människan i fråga
blir allt äldre vart efter tiden går,
kommer mer eller mindre av naturliga skäl ändras.

Med vissa undantag så är ‘det bästa’
vad som ännu återstår att uppleva.
Även om en själv som stoiskt stundom
vill hävda att ‘ingenting’ kan ‘slå’ undan benen på…
…det en själv har just upplevt hitintills i sitt liv.

Hur jag kan veta det?
Det är en sannolik teori, som brukar visa sig ‘sann’
till ungefär hundra procent eller så.
Tanken är förstås inte min egen,
den är gammal som ‘gatan’,
men så länge det har funnits gator
eller i vilket fall något som kunnat liknas vid vägar.

Redan på den tiden då hjulet kan antas ha sett
‘dagens ljus’, det nog fanns få byråer där det gick
att skicka in ritningar till uppfinningar,
ja sedan kom triumfens ögonblick.

En eller annan triumfbåge
(motorcykel av märket ‘Triumph‘) eller triumfvagn.
Redan före tävlingar med häst och vagn
fanns dock tävlingar med bara hästar,
med eller utan ryttare,
tärningar vore nog kastade.

Liksom någonting säkert ‘skrinlades’
redan innan någon fick för sig
att tillverka just ett skrin.

Ett skrin är en sorts ask till vilka mått
en har svårt att ange vad det är för skillnad
mellan de olika sakerna till förvaring
som skiljer dem åt vad det kommer till
mått via höjd, bredd eller djup.

Skrin, ask, låda, box och så vidare till mindre och mindre.
Eller å andra sidan större och större, mer
eller mindre dyrbara till det yttre.
Vad som skall förvaras i dem kan bara ibland
öka deras värde eller säga något om ägaren.

Den berömda hertiginnan av… sägs ha ägt,
tennisspelaren eller gatsoparen som sedermera
vann omätliga summor på lotteri,
men hur rik han än blev kunde inte skiljas
från sin kvast och sitt behov av att ‘göra rent hus’…





Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 117 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-06-02 23:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP