Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En verslek med s.k. homeriska epitet och några egna. Epitet=fast bestämning till substantiv (attribut) Homeros "stående epitet" karaktäriserar mytologiska figurer i Iliaden och Odyssén.


HOMERISK HÖSTPROMENAD

Än färgas mornarna skönt av den rosenfingrade Eos.
Ännu med gyllene speglar bestrålar hon himlen och jorden.
Mellan dem häver sig höstens hav i brinnande vågor.

Strax efter morgonmålet går vovven och jag ut i skogen.
Hest, som häxkraxande Kirke i eposet verserna väser,
öser störtregnets vattenspann över oss stackare båda.

Skulle vi hitta ett lämpligt skydd för den isande skuren?
Som snabbfotade hjälten Akilles ej längre jag rör mig
och lilla mopsen sävlig numera som sköldtunga paddan.

Tillfälligt erbjuds vi skydd under bokarnas grå paraplyer
liksom den mångförslagne Odysseus i sällsamma stunder
räddades i hexameterns episka sagor och kväden.

I horisonten mullrar hotfullt den mäktige Hades
som kollisionerna mellan de antagonistiska vädren.
Än hunsas herrar och hyndor hårt i Homeros´ händer!
---
Det är september och luften är falsk som april i sitt esse.
Liljearmade Hera förleder oss ut med sin trolldom
och hennes väsen är fullt av sirenernas lockande sånger.

Fagerlockiga Kirke, den sköna Helena, Kalypso
lockar oss ynkliga varelser ut i naturen och skogen.
Där får vi vänta tills makterna unnar oss dödliga lättnad.

Kanske vi dröjer kvar under bokarna, jag och min vovve,
tills Selene, den strålande, travar i silvrade skyar
och förunnar oss, liksom Endymion, drömmarnas lättnad.
















Bunden vers (Hexameter) av Ulf Carlsson VIP
Läst 215 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-09-05 17:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP