Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Skrev en helt annan text på vers, då jag skulle spara, hängde sig programmet och allt bara försvann 'ut genom ett fönster' i mera verkligheten. Följande torra och mindre aptitretande text ersatte den högst torftigt.


Svårigheter med att äta wienerbröd (B) (verserad)









En orsak och kanske den som först kommer till
en människa, är att ett wienerbröd inte är en bakelse,
inget bakverk gjord med piskad grädde eller ens
någon riktig kaka eller bulle.

Den verkar stå ut litet och ändå verkar det finnas
flera olika sorter och utseenden på dem.
Danska wienerbröd exempelvis och de som har
vissa likheter med munkar.

Genom att innehålla sylt ibland eller i vilket fall delvis.
Svenska wienerbröd smular mycket, de verkar byggda av
fluffiga lager med ytor som faller i flagor då de
inmundigas med eller utan dryck.

Danska däremot är snarare mera lika vetelängder
eller bullar och har en litet annan konsistens
och uppbyggnad. Litet som skillnaden mellan svensk
pytt i panna.

Och dansk stuvad pytt med innehåll av någon sorts
flytande mejerivara eller sås. En del bullar och
wienerbröd är beströdda med nötter, mandelflarn
eller flagor av jordnötter.

Bullar kan vara penslade, med en blandning av rå
äggula och eller socker, vatten eller något som kan få
socker eller pärlsocker att fastna på dess yta.
Likadant med vetelängd.

Olika sorters kakor samt just olika sorters wienerbröd
och andra bakverk. Till och med vanligt bröd penslas
med vatten, blir överströdd med något,
frön, groddar et cetera.

En del människor njuter ensamma eller i grupp,
medan andra har det som ett 'missbruk', som en sorts mat.
Istället för att äta mat går det att dricka annat
än mjölk eller vatten.

Äta 'snacks' eller olika sorters bröd som oftast kopplas
samman med mellanmål, dessert, lyx eller liknande.
Där finns en längtan ofta efter att 'busa',
en del av bus är att äta 'onyttiga' saker.

En del av dem är just bakelser, wienerbröd,
tårta, kaka, snask, snacks eller liknande som inte
räknas som för kroppen 'nyttiga' ämnen.
Stundom utvecklar en del individer diabetes.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 338 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-04-13 20:49



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Det är därför jag brukar Spara massa gånger under skrivandets gång... kanske ännu oftare än jag knaprar choklad (om än sällan i mitten).

För övrigt finns inbakat några busigt skruvade självklarheter, såsom "Istället för att äta mat går det att dricka annat än...".
Trots att staden aldrig nämns, påminner mig texten om att Wien hade gott om konditorier.
2021-04-15

    frun
Då finns det sockerfritt att välja mellan.
2021-04-13
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP