Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
'Vägen skola vara målet, om målet inte är i vägen, för skolan'. Som farbror Sven nog aldrig uttryckte saken. Inte Sven Jerring i radion alltså, utan den där prissen någonstans vid Saltsjön samt villastaden i Nacka.


Något litet om Diktatorn





En diktator kan vara en person
som vill skriva poesi och försöker
sig på det även.

Men huvudsakligen är det någon som
vill förbjuda det som andra ofta
vill ha, personlig frihet.

Diktatorn vill ha personlig frihet för
sig och de sina, sin egen
krets av

personliga beundrare. Vilka oftast är 'skiträdda'
för dem vilka verkar vilja vara
'emot' diktatur.

Själv skulle exempelvis Elsa inte alls
passa som diktator, såvitt det icke
kom till

just att skapa poesi. Men det
verkar vara en sorts motpol till
att som

'vara riktigt elak'. Hon klarar knappt
av att tänka sig själv som
elak och

hysa elaka tankar mer än några
minuter i taget. I vanliga fall
är hon

alldeles kolossalt trevlig. Det passar sig
inte alls för den som vill
framstå som

någon att frukta och vara 'skiträdd'
för. Hon har en rent 'äcklig'
tilltro till

människors möjliga godhet. Det vill säga
att hon utgår från det, tills
människan hon

möter visar 'sitt rätta ansikte', om
det nu visas alls. Du vet
nog (bäst) själv.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 58 gånger
Publicerad 2023-06-20 22:20



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Bra kritik där!
2023-06-20

  lodjuret/seglare VIP
Som du ser vid slutet av läsningen, tvekar jag mellan att skriva 'nog bäst själv' och 'bäst själv' samt 'nog själv', och även om det är kännetecknande för just en diktator att vela, så skulle jag själv inte vilja vela.
2023-06-20
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP