Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


© Ur "Litterära brottstycken" (571)


SKYDDSÄNGELN I AUCHWITZ

Medan Anne Frank (1929-1945)
gömde sig under ockupationen
i Amsterdam valde Etty Hillesum
(1914-1943) orädd och våghalsig
bereda sig sitt existentiella livs-
utrymme värdighet som sionist
mot antisemit medan hennes
dokumentära dagböcker fylldes
av hennes autentiska närvaros
iakttagelser likt en utrikeskorres-
pondents uppdatering av dagsläget,
men trots att hennes vardag i
ockupationens Amsterdam bestod
av ett myller av oroliga människor
rusande än hit än dit ägde hon själv
en inneboende känsla av lugn och
ro där hon tyckte att trädet utanför
sitt sovrumsfönster var intressantare
än alla människor tillsammanstaget.


Hillesums värdighet som männi-
ska knäcktes inte som många
andra under transporten i gods-
vagn till Auchwitz där hon istället
blev som en feminin Jesus och ett
tänkande hjärta i lägerbaracken
och som den religiösa mystiker
hon blivit under sitt ofullbordade
liv kunde inte ens hennes Gud
rädda hennes liv men väl hennes
själ.

~




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 199 gånger
Publicerad 2021-06-30 08:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP