Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


I likhet med Tage Danielson's text om sannolikhet har jag tänkt i en vidare cirkel kring dumheter. Han tog upp dumheten med kärnkraften som exempel, där det som varken räknades kunna ske, eller ens borde kunna hända hände.


Något litet om sannolikhet, i vågspelet






En
del människor
har som argument
till försäkringar tesen
att 'det som hände skall
inte behöva hända igen'. Vilket
kan vara en god tanke. Men
en räddningskår finns
troligen för att 'det
som hände,
kommer
att
hända igen'.
Det är syftet
med räddningskårer
världen över. Att människor
förutsätter att det som hände
då kan upprepa sig. Det kommer
kanske och mer troligt, att upprepa
sig och därför har människor insett att
det behövs sannolikt en förberedelse
för att göra något åt saken, ifall
det inträffar igen. Så att säga
saker i stil med 'för att
säkerställa att det
inte händer igen',
låter nog bra,
men särskilt
sant är det
nog inte.
Världskriget
sades ju kunna
'stoppa alla världskrig'
från att hända igen. Det
var ju först när det blev krig
igen, som någon insåg att krig
utbryter då och då och att själva
företeelsen inte verkar 'känna av'
att den inte skall inträffa igen och
igen. Så därför finns det någon som
träder in, när det otänkbara inträffar.
Alla vet visserligen om det, men
ändå finns det de vilka vill som
kunna säga 'så att det inte
inträffar igen'. Det som
kommer sannolikt ske
igen, bara på ett som
möjligt annat vis.
Det vill säga för
att någon vill
kalla
människors
olika dumheter
för 'en olycka', för
utan människans påverkan,
inverkan och medverkan så är
det hända 'en katastrof'. Det vill
säga att ingen gärna frivilligt vill ta
på sig ansvaret, trots att det ofta beror
på någonting som någon 'inte tänkte på'.
Illa förberedelse, illa underhåll, en så
att säga tendens att ignorera, rent
kriminell försummelse, avsiktlig
verksamhet och så vidare.
Visst låter väl det som
någonting sannolikt
troligt och som
möjligt att
hända?


(Texten har legat i utkast sedan sommaren 2021)




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 121 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-04-27 15:54



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP