Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Rudolf Kjellen 1864-1922 -Olof Rudbeck d.ä 1630-1702 -Bengt Lidfors 1868-1913 © Ingår i "Kritik och verk" avseende studier ang spektakulär litteratur.


LITTERÄRT ARVSLÄKTE

Det svenska sk "universalgeniet" Olof Rudbeck
d.ä (1630-1702) autodidakt, fysiker, botaniker,
astronom, matematiker, historiker, författare,
kemist mm,vars verk "Atlantica" (1675) i fyra
volymer jämte separat världskarta hävdade att
det sjunkna atlantis i själva verket var Sverige
varifrån all världens folkslag härstammade som
för bättre lärde låter som en galenpannas teore-
tiska berusning men som i underlydande avsikt
skulle komma få mycket allvarliga konsekvenser
fram till våra dagar där den betraktas som en
förelöpare till den nationalsocialistiska andan.

Rudbeck kokade helt enkelt ihop en intellektuellt
litterär soppa av etymologi,arkeologi,antikens och
eddans myter med kvasivetenskap samt kryddade
med en livlig fantasi.

Verkets spridning gav så småningom upphov
till en slags förening av ett slutet sällskap kallad
"Samfundet manheim" bildat så sent som 1934
vilket var en pronazistisk sammanslutning i
Sverige av nationellt sinnade personer från adel
till borgare som för bevarandet av den götiska
folkstammens vård som så sent som 1942 regi-
strerade okända folkslag däribland judar varvid
Atlantica kan sägas vara en föregångare till
"Mein kampf"

Litteraturens sprängkraft har ibland stor räckvid
varför dess litterära rotsystem synes förgrena sig
och vara outrotligt vilket ytterliggare skulle ge sig
till känna under 1888-1893 i Lund där en samling
intellektuella skrävelmakare som sökte överrösta
varandra med dess centralgestalt Bengt Lidfors
(1869-1913) som med sin antisemitiska läggning
blev pionjär i den svenska rasideologiska tankens
medvetande,detta till trots att ett flertal medlem-
mar var av judisk härkomst.

Man skulle lätt kunnat befara att "Kristallnatten"
kunnat inledas just där och då med dessa sk"unga
gubbar" som de brukligen benämndes med sin
barnsligt omogna ide om något så onyanserat som
rasideologi vilka icke äga vetenskaplig insikt i det
faktum att ras är ett påhitt av politiker som icke
förstå att alla folkslag tillhöra en och samma art
som är homo sapiens och även om man kan tycka
Lidfors var dum som en gås samt en outvecklad apa
förefaller både gåsen och apan till trots vara klokare
än han.

-




Övriga genrer av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 158 gånger
Publicerad 2021-11-30 07:55



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP