Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Förenade Arabemiraten köper 80 stridsflygplan från Frankrike


*Förenade Arabemiraten (UAE) undertecknade i fredags, under Frankrikes president Emmanuel Macrons besök i Dubai, ett avtal om förvärv av 80 Rafale-stridsplan, byggda av den franska gruppen Dassault Aviation, informerade Elysée Palace, rapporterar AFP. enligt agerpres . Ordern är den viktigaste externt erhållna för detta stridsflygplan som togs i drift 2014. Förutom närvaron av tre franska militärbaser i Emiraten, leder detta ömsesidiga förtroende till förvärvet av 80 Rafale-flygplan, 12 Caracal-helikoptrar och tillhörande element. Detta är en viktig prestation av det strategiska partnerskapet mellan de två länderna, sade det franska ordförandeskapet. Avtalet undertecknades av Dassault Aviations vd Eric Trapier medan president Macron träffade kronprins Mohammed bin Zayed Al-Nahyan på världsutställningen i Dubai. Enligt avtalet ska planen börja levereras 2027 till F4-standarden, ett program under utveckling på nästan 2 miljarder euro, levererat 2024 och presenterat som ett "teknologiskt, industriellt och strategiskt språng". Ordern är att ersätta de 60 Mirage 2000-9-enheter som köptes av Emirates 1998. Det kommer efter tio år av fruktlösa förhandlingar med Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy. Samtidigt har Rafale lyckats sluta ett antal internationella kontrakt trots konkurrens från amerikanska och europeiska flygplan. Det har för närvarande sex utländska kunder: Qatar (36 flygplan), Indien (36), Egypten (24 plus 30 nya), Grekland och Kroatien. Emiraten var den femte största kunden till den franska försvarsindustrin under årtiondet 2011-2020, med order värda 4,7 miljarder euro,

enligt parlamentsrapporten om Frankrikes vapenexport. Paris har de senaste åren kritiserats för att ha använt några av dessa vapen i konflikten i Jemen, där Saudiarabien och dess allierade misstänks för krigsförbrytelser av icke-statliga organisationer som Amnesty International.

                                                                  *Den franska nationella flottan och cirka 6 000 soldater från fem NATO-allierade ska genomföra en extraordinär övning i Medelhavet på fredag ??som syftar till att motverka "komplexa" hot och "tvingad upprustning" av vissa länder, förklarade statschefen på torsdagen. Franska marinstyrkor. Det franska kärnkraftsdrivna hangarfartyget Charles-de-Gaulle stod i centrum för denna utbildning kallad "Polaris 21", som ägde rum under 15 dagar i ett område som sträcker sig från den franska kusten till Sardinien (Italien) och Balearerna (Spanien).
 

Omkring 6 000 franska, spanska, grekiska, italienska, brittiska och amerikanska trupper deltog i manövrarna för att anpassa utrustningen, särskilt inför ett nytt franskt hangarfartygsuppdrag som ska hållas i februari "förmodligen i Medelhavet", sa amiralen. Pierre Vandier , stabschef för de franska sjöstyrkorna.

 

"För närvarande står den maritima miljön inför eller kommer att möta ubåtsattacker, cybernetiska, rymdattacker" utöver de klassiska sjöattackerna, förklarade den franska amiralen för journalisterna närvarande på hangarfartyget Charles-de-Gaulle. Om de flesta konflikter under 20 år huvudsakligen har ägt rum på land, som i Syrien, Irak eller Libyen, är nu sjöstyrkorna i Medelhavet eller Stilla havet "på väg att utrusta sig i tvångsmarsch", tillade amiralen. Den franska flottan har tredubblats i storlek under det senaste decenniet och överstiger nu storleken på den amerikanska flottan.

 
                                                                 

  
 
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 30 gånger
Publicerad 2021-12-03 15:26Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP