Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Frankrike levererade tiotusentals bomber till...

Frankrike levererade tiotusentals bomber till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten 2016, i vetskap om att de skulle användas i kriget i Jemen (Avslöja utredningsplats)

Frankrike, som hade Francois Hollande som president vid den tiden, levererade tiotusentals bomber till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten 2016, i vetskap om att de skulle användas i kriget i Jemen, enligt webbplatsen Disclose, som tagits över av AFP, enligt agerpres. Utredningsplatsen, som citerar "konfidentiella försvarsdokument", sa på fredagen att "sedan 2016 har den franska staten godkänt leverans av nästan 150 000 granater" till sina två allierade i viken. Dokumenten, som kommer från Generalsekretariatet för försvar och nationell säkerhet (SGDSN), talar om livliga debatter mellan dåvarande försvarsminister Jean-Yves Le Drians team och hans kollega från utrikesfrågor Laurent Fabius. Enligt sajten klipptes dessa av president Hollande. "Industrialister kräver tillstånd att exportera tiotusentals granater och missiler till Saudiarabiens, Förenade Arabemiratens och Qatars arméer. Det totala beloppet för kontrakten: 356,6 miljoner euro”, skriver Disclose. "Vid den tiden var de tre länderna en del av en koalition som opererade i Jemen i operationen 'Desert Storm' mot Houthi-rebeller", tillade utredningswebbplatsen. Sajten rapporterar att Paris var tvungen att godkänna leverans till saudiska styrkor av 41 500 granater tillverkade av Junghas, ett dotterbolag till Thales, samt 3 000 pansarvärnsgranater, 10 000 brandbeskjutare, 50 000 explosiva granater och 50 000 artillerimissiler producerade. UAE och 346 pansarvärnsmissiler tillverkade av MBDA till Qatar. Quai d'Orsay sa då att ammunitionen var "direkt användbar i den jemenitiska operationsscenen, särskilt av vapensystem med franskt ursprung." Det franska UD anser också att de "utgör en "risk för att våra internationella åtaganden inte efterlevs". Försvarsministeriet har dock vägrat att ifrågasätta dessa kontrakt, med argumentet att dessa länder står för "nästan en tredjedel av våra exportvolymer". Enligt Disclose är "leveransen av bomber så känslig att det i slutändan är Frankrikes statschef, Francois Hollande, som har avgjort debatten." Den tidigare presidenten svarade inte på förfrågningar från AFP på fredagen om att kommentera informationen. Konflikten i Jemen har ställt Huthi-rebeller, med stöd av Iran, mot jemenitiska myndigheter sedan 2014, med stöd av en arabisk koalition som bildades 2015 och leddes av Saudiarabien. Enligt FN har kriget hittills dödat 377 000 människor, både direkta och indirekta. Miljontals civila har också fördrivits.




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 76 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-12-03 23:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP