Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Vad händer om man vägrar "inkorporering vid krig,

Vad händer om man vägrar "inkorporering vid krig, enligt brottsbalken.


Enligt 2009 års strafflag, som trädde i kraft 2014, är det ett brott att vägra en person att gå med i armén.
i fråga om skriftliga framställningar från myndigheterna Rumänsk lagstiftning föreskriver fängelse för personer som vägrar att underkasta sig en inkorporeringsorder som erhållits från en militär myndighet. 432 i brottsbalken, ”handling av den som under krig eller under belägringstillstånd orsakar skada på sin kroppsliga integritet eller hälsa, simulerar sjukdom eller handikapp, använder falska handlingar eller annat medel för att undgå från militärtjänstgöring, ska dömas till fängelse från 2 till 7 år."

 

Men även om handlingen föreskrivs i brottsbalken är en väsentlig förutsättning för tillämpning av art. 432: att ha "krig" eller "belägringstillstånd".

Lagen föreskriver inkorporering för män mellan 20-35 år.


Krisen i Ukraina och möjligheten till ett ryskt angrepp, följt av ett eventuellt Nato-svar, väckte frågor i den offentliga sfären angående möjligheten att mobilisera armén på rumänskt territorium.

Rumänien har varit fullvärdig medlem i den nordatlantiska alliansen sedan 2004, vilket innebär att det vid ett väpnat hot mot territoriell suveränitet försvaras av resten av alliansländerna, med militära medel och annat stöd.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/109854

 
Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 42 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-01-27 17:02Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP