Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En deckare av pseudonymen Ed McBain heter på svenska i en översättning 'Tio plus en'. Jag har läst den för några år sedan (12) men minns inte vad den handlar om, utöver att där finns vapen, mördare, offer och någon slags handling.


En kula i loppet




Intrigen är som följer.
Någon är ute efter att ta kål på ett antal personer. Utredaren vet inte om det är någon som har en lista att gå efter eller om det är slumpvis utvalda offer. I en pistol av det slaget går det elva patroner i magasinet och en kula i loppet. Evenemanget är inte vanlig tävling, det gäller att prestera, men inte för att vinna över andra. Det gäller istället att slå sitt eget tidigare rekord. Deltagarna får själva välja grenar, tre eller fyra grenar av sju som fastställs efter en diskussion av ett råd avseende sju personer. Ingen av de sju har mer än en röst och de behöver bara komma överens om var evenemanget skall hållas och vilka de olika grenarna skall vara. De grenar som varit hittills är promenad, sång, vissla en känd melodi men tio stycken efter varandra utan att missa en ton, hoppa sicksack i bildäck hundratio meter, simma 300 meter i minst tre olika stilar, cykla på en tandem med en partner som inte behöver trampa själv utan bara åka med och detta en dag när det regnar i minst tre timmar, löpa amok i en butik som är en stormarknad och bara verka leva rövare bara utan att verkligen förstöra saker, försöka att äta tio exemplar av en och samma sorts valfria frukt, skriva en och samma mening om och om igen på några förut tomma ark på tid.
Offret för kulan kommer dock inte från en pistol utan från ett mauser gevär från 1921 med sex patroner i magasinet. Utan från en skytteförening strax utanför Örebro. Utan att tro på ett enda dugg av vad en försäljare av sportstrumpor har att anföra om sina varors exeptionella egenskaper och möjliga bruk.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 103 gånger
Publicerad 2022-08-07 21:19



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP