Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Distikon = s.k. dubbelvers, bestående av en hexameterrad och en pentameterrad. Egentligen skall inte ett äkta forngrekiskt distikon vara indelat i strofer som här nedan.


VINDAR OCH MOLN

Vindarna snor och beter sig som barn gör i luriga lekar,
vet varken ut eller in, följer var lockande vink,
visslar och tjuter men viskar helt plötsligt med närmaste vännen,
kanske ett korsdrag i smyg, kanske en ilning på rygg.

Vindar kan höras och kännas men vindar kan även betraktas.
Klisterremsornas darr, hattar och mössor i flykt
vittnar om vindarnas nyckfulla infall och listiga anfall,
nyttjande springor och hål, kastande skogar omkull.

Molnen, som går sina trader på himmelens blånande fäste,
vet huru vindarna är, känner dem länge från fornt,
låter dem hålla emot eller skjutsa på framåt i ilfart.
Molnen är vindarnas mor, vet hur man uppfostrar barn.

Vore vi mindre som vindarna, vore vi vuxna dess mera.
Människan är inte moln. Människan är som en vind.
Kunde vi vara som molnen, så skulle vi klokare bliva,
undvika fara omkring bortanför sans och förnuft.













Bunden vers (Hexameter) av Ulf Carlsson VIP
Läst 172 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2022-02-15 15:53



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
En text om den visa människan som ovis, kan inte efterlikna naturens goda sida. Texten får mig att lura över hur vikingarna tänkte om moln och vind.
2022-02-16

  Kajan VIP
En svävande ledig text som jag uppskattar, den har en pendlande rytm som passar ämnet utmärkt.

En liten randanmärkning är att de två första raderna i avslutande strofen bryter rytmen, och jag kan leva utan dem; men det är nog mest en smaksak.
2022-02-15
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP