Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

MODERNA STILFIGURER: Allegori TIPS: Nu kan du kategorisera ditt bidrag SKAPA SKRIVA innan du publicerar.

Allegori

Allegori är ett konsekvent genomfört utbyte av ett egentligt budskap mot en metafor. En allegori är en berättelse eller bildframställning vars olika detaljer har en dold innebörd, som dock kan tolkas relativt entydigt. Särskilt gäller det personifikation av abstrakta begrepp som döden, kärleken eller könsmognaden. 

En allegori har ofta formen av en berättelse eller saga, där innehållet i berättelsen ska tolkas så att den passar den aktuella frågan. Typiska exempel på allegorier är fabler och de liknelser som förekommer i Bibeln.

Ordet allegori härstammar från grekiskans "allegoria" med samma betydelse – av "allos" som betyder ’annat’ och av "agoreuein" som betyder ’tala’.

Exempel på kända allegorier

Djurfarmen
Djurfarmen ( i original Animal Farm: A Fairy Story) är en satirisk roman och fabel av George Orwell från 1945. Boken handlar om händelserna fram till och under Stalin-eran innan andra världskriget. Boken är en allegori över utvecklingen i Sovjetunionen och figurerna kan jämföras med de styrande i Sovjet: Napoleon föreställer Stalin och Snöboll Trotskij. Inga av djuren kommer ihåg hur det var innan de jagade iväg bonden men de utgår från att det är bättre nu när bonden är bortdriven. De inser långsamt att något är fel och att Napoleon förvandlas från gris till människa; från fyrbent utan kläder till tvåbent med kläder. Orwell skrev i inledningen till originalupplagan att boken i första hand handlar om Sovjetunionen men att förhållandena inte var mycket annorlunda i England.

Häxan och Lejonet
Denna berömda allegori av CS Lewis är full av kristen symbolik: Lejonet, Aslan, en Kristusliknande figur som bla. uppstår från de döda. Edmund, som förråder Aslan, för tankarna till Judas, och den vita häxan som frestar Edmund, skulle kunna representera djävulen.

Allegory of the Cave
I Platons grottliknelse beskrivs skillnaden mellan upplysta människor och de som inte ser den verkliga verkligheten. Han skildrar de oupplysta som de som är fastkedjade i en grotta och tittar på skuggorna som faller in i grottan, omedvetna om att det de ser framför dem inte är hur världen är verkligen är. 

Litterära former som är relaterade till allegori inkluderar fabler och liknelser. 

Nedan kommer en skrivövning för att ge lite gymnastik åt hjärnan och fantasin. Denna gång tänker vi skriva en text som består av en enda stor metafor - en allegori. Dikten kan handla om vad som helst och vara hur lång som helst.

Kategorisera din text skapaskriva och tagga den allegori. Kommentera minst 3 andra medlemmar i övningen; peka ut deras allegorier och metaforer, hur du tycker de fungerar och vilket effekt de ger. 


Du hittar andras bidrag här --> 

 

Kortare övning

Välj ut en text du skrivit tidigare som har ett tydligt budskap. Skriv om den och använd istället en allegori och metaforer för att skriva "samma sak".
Publicera gärna båda texterna tillsammans så alla får ta del av skillnanden.

Texten ska vara minst 10 rader. Glöm inte att tagga och kommentera!

Längre övning

Skriv en kortnovell om livet som en resa. Du ska använda dig av metaforer för att skapa bilder av hur resan gestaltar livet. Skriv gärna som om platser och fenomen är tänkande varelser med inre och yttre dialog, gestaltning osv.

Texten ska vara max 700 ord. Glöm inte att tagga och kommentera!

Fri övning

Skriv fritt och öva som du vill. Använd allegorier och metaforer.
Glöm inte att tagga och kommentera!

 

Lycka till!

 
Blogg (Skapa Skriva) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 1303 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2022-05-14 21:16Bookmark and Share


  Flicis VIP
Jag tackar redaktionen för de ord som finns på denna sida. Främst då det bekräftar vad jag själv har lyckats komma fram till då det gäller "Lejonet och Häxan" och de andra böckerna i serien.

Sedan har jag också förstått att självaste Jesus Kristus måste ha varit en hejare på poesi. För han använde många exempel i sin undervisning - exempel som fanns att finnas under hans levnad på jorden. Kanske är det orsaken till att många har svårigheter med att förstå texterna i bibeln.

Ville bara få vara med i gänget och säga något... önskar er alla en trevlig midsommar.

2022-06-20

  Larz Gustafsson VIP
Solstråle:
C S Lewis som skrev boken var kristen.
"Från helvetets brevskola" är en annan intressant bok av samme författare.


Det finns bara en Bibel. Sedan finns det olika översättningar. Men det är en annan femma.

Jag skriver bara detta om detta eftersom jag inte vill ha någon debatt med personangrepp och hela enchiladan.
2022-05-22

  Annie b'larsson VIP
går inte komma in på poeter.se.
2022-05-20

  100apor
Vad roligt att skrivarövningarna kommit igång igen! De tidigare har varit givande.
2022-05-18

  Solstrale VIP
Diken kan handa om…

Snälla se över era stavningar innan publicering -

Det är ex meningsbyggnaden som är fel på flera ställen. Snälla redaktionen jag har skrivit privat för att hjälpa era hjärnor att uppmärksamma dessa fel, i denna så som i tidigare brev och annat utskick från er.

Men varför vill ni inte ha litterärt korrekta texter på sidan det känns väldigt oseriöst.

Som en lärare i svenska som stavar fel på svartatavlan och rättas av eleverna men ignorerar dessa…

Nu får ni ändå hjälp - ignoransen är just problemet nu och inte längre felstavningen!
2022-05-17

  Monika A Mirsch VIP
Javisst kan jag, eller alltså kunde jag ... men ack finns här någon förnuftig som kunde berätta mig ... jaa ... när minnet ´sviker - vad gör man då ??? ...
Kram hör av dig!
Monika från grannlandet Finland. - Har njutit av alla stunder med er på poeter.se. h. Monika
2022-05-16

  Solstrale VIP
Källförteckning till er övning ex referenser till böckerna eller varifrån er övning tar form i sitt utförande, så att säga litteraturförteckning samt källförteckning till er text tack!

Jag har en liten tanke här ang arketyper ni nämner med hänvisning CS Lewis "Lejonet, häxan och garderoben" att dessa är religiösa och tagna ur bibeln. Där får ni gärna ge en tydligare hänvisning, samt vilken bibel av dem alla ni hänvisar till.

Har en tanke om att bibeln i så fall ur sagorna just allegorier dvs människans muntliga berättartradition ex för att belysa, lösa, exemplifiera, väcka intresse, sprida kunskap, befästa traditioner och lära om människans psyke, samt delge för sin tillhörighet, dvs berättandet fanns långt innan skriftspråket så det är djupt okunnigt att mena att egenskaper hos människor exemplifieras först efter bibeln. Jag menar att i alla tider har berättandet brukats för att gestalta mänskligt vara och detta är icke något dem som skrev bibeln eller tecknade ned dessa sagor sedan hittade på.
2022-05-16

  lodjuret/seglare VIP
Så det är en sorts inbyggd ironi att påstå att krig med grannar förekommer för att retas en smula med dem, snarare än att betrakta dem som 'dödsfiender'? Frankrike och England har länge varit i luven på varandra under historiens lopp. Men de har använt ordkrig, kuddkrig och har bytt kläder med varandra stundom (tänk där på sporter som fotboll, karnevaler samt allsång).
2022-05-15
  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
LUCKA 9
Dagen Lucka är en skrivövning

Presentation av poeter till poeter.se 20 år
Det är med glädje vi kan presentera de utvalda deltagarna till årets antologi 2023.

Julrimstävling #1 - Första advent
Varje söndag fram till Jul presenteras en julklapp att rimma på. Ett vinnande julrim per vecka belönas med en julklapp från oss.