Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jul(i)bagatell 9

 

 

Fjällkornas skällor

hörs över myren Lina

på Näset kular

hon sitter på en enbent pall

mjölkar korna utomhus

 

med väl tilltagen

prilla under läppen med

käppen mot låret

snavade och föll illa

när hon tog upp potatis

 

sent förra året

trots att hon blev ofärdig

blev hon färdig med

alla bestyren innan första

snön föll vit över gården

 

jordkällaren fylld

med rovor potatis lök

morötter sylt och

saft inget fattas henne

elden sprakar i spisen

 

degrundlarna på

bakbordet i kökssoffan

jäser dubbelt upp

naggas innan gräddning i

ugnen högtidsstund väntar

 

välsignar brödet

läser dagens bibeltext

brer på rikligt med

nykärnat smör tackar Gud

att hon har mat för dagen

 

ställer som seden

lärt henne ut ett grötfat

på trappen för de

fattigaste  som ingen

föda har spåren i snön

 

säger henne att

tomten varit på besök

lämnat grötfatet

rent sätter ut ett nytt fat

innan mörkret faller på

 

endast kornas stök

och grisarnas bök hörs i

decembernatten

är stjärnklar snötäcket går

mot blått Lina sover gott

 

 

 

 

 

 

 




Bunden vers (Annat versmått) av Fale Bure VIP
Läst 134 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2022-07-23 13:32



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Jag känner dig inte, för mig är du bara en penna bland andra. Ändå blir du läst, av främlingar, ungefär lika tänkande och kännande som du. Visst är väl det konstigt, att någon över huvud taget bryr sig om att någon annan finns...
2022-07-24

    Music mind VIP
Superb text.

Lite kuriosa.

En gång för länge sedan när jag var yngre, (kan inte säga ung), så var jag på kulningskurs på Skeppsholmen i Stockholm.

Av en slump många år senare när jag mötte en folkmusiksångerska visade det sig att vi blivit undervisade av samma folkmusiksångerska.
2022-07-23
  > Nästa text
< Föregående

Fale Bure
Fale Bure VIP