Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Det var en gång en nyskapande poesiantologi... 

Årets antologi: SAGA-POESI - En nyskapande poesiantologi

Sagan är en av våra äldsta berättelseformer som går tillbaka tusentals år. Och även om Fantasygenren brukas tillskrivas 200 år på nacken så har den också gamla rötter om man räknas in Odysséen, Beowulf och Legenden om Kung Artur tex. Poesi skrev man långt före vår tideräkning. Så hur gör vi någon nyskapande av så gamla traditioner? Temat för antologin är att kombinera dessa genrer in i vad vi kallar: SAGA-POESI!

Sagan och fantasy har gemensamt: Fantasi! Att skapa nya världar och nya figurer som inte finns i vår värld: Drakar, Älvor, Trollkarlar, Jättar... Detta gör en ju mycket nyfiken på hur dessa världar och varelser ser ut. Därför kommer vi lägga till en tävling till denna antologi och det är illustrationer och konst i samma tema. För att modernisera oss kommer vi även tillåta AI-generaread konst. De verk som vinner kommer publiceras i boken och finnas som konsttryck.

FÖR DIG SOM VILL VARA MED!

ORDKONSTNÄRER

Det vi eftersöker är poesi, prosapoesi eller en prosalyrisk text. Den ska följa temat för antologin: Saga & Fantasy i poesiformat. Mer om temat finns nedan.

Vi tillåter ett textbidrag per person. Samarbeten är tillåtna - det är bara att meddela oss!

Bidraget ska rymmas inom en boksida: Textgränsen på bidrag är max 35 rader och 55 tecken per rad. Ovanstående inkluderar mellanslag, men ej rubrik. För den som behöver skriva längre kan vi tillåta max 70 rader och minst 50 rader om innehållet motiverar det längre formatet. Detsamma gäller för samarbeten.

Texten ska vara eget original, nyskriven och ej publicerad innan. För tydlighet, du ska skicka in bidraget, inte publicera det på poeter.se.

Du skickar ditt bidrag till: sagapoesi.text@ordkonster.se

I mejlet anger du: Namn, Nick eller länk till profil på poeter.se och din mejladress.

Andra regler och krav:

För att få deltaga behöver du vara medlem på www.poeter.se: Medlemskapet är kostnadsfritt. Du bli medlem här--->

Du måste rösta på 3 bilder genom att kommentera dem här på poeter.se.
Du hittar andras bilder här -->  (Filtrera på Bildtävling)

Sedan vill vi gärna att du hjälper till att få ut vår poesiantologi genom att lika, dela och uppmärksamma den här på poeter.se och på sociala kanaler. Tagga ditt inlägg #poeter.se och #sagapoesi. Om du vill att den ska synas på poeter.se sida på Facebook skriver du poeter.se någonstans i ditt inlägg. Nedan i detta inlägg kommer finnas länkar till olika inlägg på sociala medier och PRM. 

SER FRAM MOT ERA BIDRAG!

 

BILDKONSTNÄRER

Det vi eftersöker är nyskapad konst inom medier som AI-genererad konst, Digital Konst eller old fashion' Fine Arts dvs. vanlig konst. Den ska följa temat för antologin: Saga & Fantasy i poesiformat. Mer om temat finns nedan.

Vi tillåter 5 bildbidrag per person. Samarbeten är tillåtna - det är bara att meddela oss!

Bidraget ska kunna fungera både i färg och i svartvitt och vara minst 148 x 210 mm och upplösning om 300 dpi. Format .JPG eller PNG. 

Bilden ska vara eget skapat original och inte behöva beskäras.

Du skickar ditt bidrag till: sagapoesi.bild@ordkonster.se

I mejlet anger du: Namn, Nick eller länk till profil på poeter.se och din mejladress.

Andra regler och krav:

För att få deltaga behöver du vara medlem på www.poeter.se: Medlemskapet är kostnadsfritt. Du bli medlem här--->

Du publicerar din bild i galleriet på poeter.se och namnger den SAGAPOESI och väljer kategori "Bildtävling" och gör den öppen för alla. Denna bild måste vara i JPG-format och inte för stor.
Hjälp att publicera i Galleriet finner du här--> (Länk kommer uppdateras)

Efter du publicerat din bild i galleriet delar du den på dina egna sociala medier och taggar #poeter.se och #sagapoesi. Om du vill att den ska synas på poeter.se på Facebook skriver du poeter.se någonstans i ditt inlägg. Du delar genom att kopiera URL:n till bilden i galleriet.

Du måste rösta på 3 bilder genom att kommentera dem här på poeter.se. 
Du hittar andras bilder här --> (Filtrera på Bildtävling)

Sedan vill vi gärna att du hjälper till att få ut vår poesiantologi genom att lika, dela och uppmärksamma den här på poeter.se och på sociala kanaler. Nedan i detta inlägg kommer finnas länkar till olika inlägg på sociala medier och PRM. 

SER FRAM MOT ERA BIDRAG!

 

Sista inlämningsdag: 15 november 2022

Vi behöver ditt/dina bidrag senast den 15 november 2022. Vi lovar inte att kunna göra ändringar i ditt inlämnade bidrag så titta igenom det noga innan du skickar in. Vilka texter och illustrationer som kommer med i samlingen meddelas i slutet av november månad. Samtliga poeter.se medlemmar är välkomna att bidra med ett textbidrag och 5 bildbidrag. Samarbeten är tillåtna - det är bara att meddela oss! 
Urvalet görs av en jury utvald av poeter.se.

 

Länkar till sociala medier, PRM och annat vi gärna ser att ni likar, kommenterar, delar och blir medlemmar på för att pusha för vår antologi! --->

 

Hjärtligt välkommen med ditt/dina bidrag!

 

/Er hängivna Redaktion, Poeter.se

 

 

TEMA OCH INSPIRATION

SAGA BAKGRUND

Saga, efter det germanska verbet motsvarande svenskans säga; 'något sagt', 'utsaga', är en litterär genre. En saga är en fantastisk berättelse och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen.

 

TYPISKT FÖR SAGAN

En saga är ofta en allegori: en tolkning av den gällande moralen. Historiskt sett förevigar den bestående värderingar (folksagor och klassiska sagor). Rättvisa, hjälpsamhet, mod, företagsamhet och kreativitet framställs i varje saga som berömvärda egenskaper. Sagor skrivs inte bara för barn. Ferenc Móra, den ungerska författaren (ursprungligen journalist) och många andra världen över har ofta skrivit samhällskritik i form av sagor, en ofta använd metod att uttrycka samhällskritik när censuren begränsar yttrandefriheten.

 

VAD INNEHÅLLER EN SAGA

Innehåller ofta magiska ting eller siffror: 7 dvärgar, 3 önskningar osv.

 

Handlingen består ofta av:

  • Kampen mellan gott och ont.
  • Den lilles kamp mot det stora; människans kamp mot troll, häxor, jättar och/eller drakar.
  • En resa från ovisshet till visdom eller från fattigdom till rikedom.
  • Huvudpersonen drar ut på äventyr i världen och kommer tillbaka visare.
  • Huvudpersonens utveckling från barn till vuxen.

 

Karaktärerna är oftast stereotypa vilket innebär att den fule är elak och den vackre och fåfänga är dum och godtrogen. Huvudpersonen genomgår en utveckling från oviss till vis eller från feg betydelselös person till modig hjälte.

 

 TYPISKA FIGURER I SAGAN

Kungar

Drottningar

Onda styvmödrar

Elaka styvsystrar

Prinsar

Prinsessor

Feer eller Älvor

Talande djur

Jättar

Drakar

Troll

Häxor

Tomtar

 

 FANTASY BAKGRUND

Den moderna fantasylitteraturen har funnits i mindre än 200 år men föregångarna till dagens fantasy, inspirationskällorna till många av dagens fantasyförfattare, har funnits längre tid tillbaka om man även räknar med berättelser som Gilgamesheposet, Tusen och en natt, Odysséen, Beowulf, Legenden om Kung Artur med fler.

 

Många anser att dagens fantasy började med 1800-talsförfattare som William Morris och George MacDonald och sedan fick sitt stora genombrott i och med J.R.R. Tolkiens verk Sagan om ringen som blev mycket populär under 1960-talet. Tolkien själv var väldigt inspirerad av bland annat Beowulf när han skrev Sagan om Ringen och Bilbo - En hobbits äventyr. Till mer modern Fantasy kan räknas t.ex. Harry Potter eller Game of Thrones.

 

VAD ÄR FANTASY

Fantasy (engelskt uttal: /?fænt??si/) är en kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden, vilken kan likna en sagovärld eller västvärldens medeltid, såväl som ha tagit inspiration från andra världsdelar eller tidsepoker. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. I en del fantasyberättelser finns det två världar vilka berättelsen vandrar mellan, genom till exempel en magisk dörr som någon träder igenom eller genom att någon faller ner i ett magiskt hål. Huvudpersonen, hjälten, har ett uppdrag, ofta något eller någon den söker efter. Det är vägen dit, hur hjälten löser detta, som är berättelsens handling.

 

VANLIGA TEMAN I FANTASY

- Ondskan manifesteras ofta av en typisk mörk furste som helst ska vara fjättrad på något vis och ha problem med att anta fysisk form. Dessutom vågar ingen nämna sagde härskares namn.

- Det goda symboliseras av hjälten, som slåss och segrar för det goda, inte sällan som en del av en profetia.

- Legenden om kung Artur har varit inspirationen till många verk och har givit upphov till en helt egen undergenre inom fantasyn: Arthurian fantasy.

- Hjälten fostras av släktingar, till exempel en morbror, och vet inte vilka hans riktiga föräldrar är, men de antas vara döda.

- Hjältens släktingar blir brutalt mördade och han ger sig av för att hämnas.

- Hjälten träffar en vis gammal man som verkar veta mer än han vill medge. Mannen blir hjältens vägvisare.

- Det visar sig att hjältens far är någon av dessa tre: rikets nådige konung, den mörke härskaren som leder de svarta trupperna och vill sänka världen i evigt mörker, eller den vise gamle vägvisaren.

 

VANLIGA FIGURER I FANTASY

Alver/Älvor

Dvärgar/Jättar

Drakar

Vättar

Mytologiska varelser

Fantasivarelser som Orker

Varulvar

Vampyrer

Hamnskiftare

Hybrider

Enhörningar

Trollkarlar

Häxor

Magiker

 

VAD HAR SAGA OCH FANTASY GEMENSAMT

Om detta kan säkert skrivas en hel bok och förhoppningsvis kommer vår antologin att svara på denna fråga.

 

Ska någon nämnas redan här, utöver att de levt parallellt i tusentals år,  så är det Metaforer och  Symboler. Poesin och prosapoesin använder precis som Sagan och Fantasinmetaforer och symboler för att föra fram sitt budskap. Ett rikt bildspråk!

 

BRA LÄNKAR

Kommer uppdateras efter hand...

Filmen på Youtube - dela, prenumerera och tumma upp. Skriv gärna en kommentar.

Poeter.se på Facebook - dela gärna inlägget utöver tumma upp och ge en kommentar.

 

 


 

 
Blogg (Poeter goes paper) av Redaktion poeter.se VIP
Läst 6060 gånger och applåderad av 37 personer
Publicerad 2022-10-11 14:21Bookmark and Share


    ej medlem längre
tack för boken. många fina berättelser. har inte läst hela. men. den va fantastisk. hoppas det blir nån mer tävling <3
2023-08-28

  peter markurth VIP
vart finns bilderna man ska rösta på?????
2022-11-16

    Elisabeth Nilsson VIP
Bingo! Jag har fått en förklaring till hur man kan kommentera bilderna:)
2022-11-15

    Elisabeth Nilsson VIP
Hur röstar man på bilderna? Har förgäves försökt förstå.

Min dator obstruerar. Kan jag skicka in mitt bidrag, skrivet i själva mailet?
Lyckas tydligen inte få med mitt bidrag, som en bilaga. Jag är en dålig tekniker.
2022-11-15

  Redaktion poeter.se VIP
Vi har på önskemål förlängt inlämningen till 15 november! Välkomna! <3
2022-11-12

  Redaktion poeter.se VIP
Det är såklart tillåtet att inspireras av Bibeln - Väldigt mycket Fantasy är ju det :)
2022-11-12

  Joakim Wadstedt
Mycket spännande med två teman att välja mellan då det inte är givna områden att skriva inom för egen del. Rolig utmaning!
2022-11-12

    ej medlem längre
En delikat fråga till Redaktionen:

Är det tillåtet att hämta sin inspiration från Bibelns berättelse om JÄTTARNA i 1 Moseboken?

(Då Satan härjade på jorden tillsammans med änglarna som övergav himlen).
2022-11-12

    ej medlem längre
Lycka till alla. Själv har jag inte läst mycket Fantasy eller ens Sci-Fi, och drömmer inte mycket heller (och min IRL är skittråkig, har bara varit full några gånger). Nångång ibland blir det en fantastisk magisk värld jag drömmer i, men om man inte astral projicerar så är det ju bara några enstaka freeze-frames. Det är en större värld där ute, vissa har den inom sig också. Min avatar för tillfället är målad av någon på deviantART, kommer inte ihåg konstnärens namn, men titeln är "Mystery of the forest", eller "skabbräv" som vissa säger.
2022-11-09

  Lasseman VIP
Så spännande, läser väldigt mycket fantasi, har just läst alla 47 isfolket böckerna och håller på med häxmästaren, sen solens rike av Margit Sandemo, kram till er
2022-11-08

  MALVAA
Hej Red
Två viltiga meddelande som jag skickat
Hoppas ni svarar mig så snart som möjligt tack
2022-11-08

    ej medlem längre
"Kommer de bli konsttryck som går att köpa?"

jag förmodar att de har tänkt att göra NFT (non fungible token) av de, som vi / redaktionen kan tjäna pengar på. kolla upp bitcoin, slashdot älskar det. träffade en kille som hade 20000 $BTC, värt några miljoner, eller tom miljarder USD. tillräckligt att fly till mars / venus etc när jorden håller på att bombas sönder (om några år). man kan åka ut i rymden med en drönare btw, persondrönare kostar bara omkring 15000 kronor. får bara hoppas att man har tur med vädret.
2022-11-07

  XIII
Backar ur denna tävlingen, är uppenbarligen ingen poet längre, finner ingen glädje av att leka med orden.
Känns inte rätt längre.

Önskar dock alla andra lycka till
2022-11-07

  Kajan VIP
Peter Olausson: När man går in i en utställning, då ser man först de bilder som ingår; sedan behöver man klicka på de bilderna för att kunna kommentera och se andras kommentarer.

Dessutom kan man förstora om man klickar på själva bilden ännu en gång; inte helt glasklart; det vore bra med lite förklarande text.
2022-11-03

  Solstrale VIP
Forum …

?

Alla frågor kring antologin skulle de inte föras i forum var det tänkt?

Har ni ändrat detta?


2022-11-03

  Peter Olausson VIP
Hej! Jag vill gärna kommentera bilder, men ser inte hur jag gör det: jag får inte upp någon kommentarfunktion när jag ser på bilderna. Hur gör jag? - Peter
2022-11-01

  Redaktion poeter.se VIP
Hej! Det var tanken att det skulle vara 3 men 5 går också bra, det kommer bli ett urval som kommer med, men det kan ju inte skada med ett stort :) Tar och ändrar i stexten ovan.

Ja, tanken är att bilderna som kommer med ska kunna erbjudas som konsttryck som ska kunna införskaffas på Ordkonsters sida. Om konstnären vill förstås. Men vi har inte riktigt löst hur det ska fungera ännu. Vi har disskusioner med tryckerier just nu.
2022-10-29

  Evelyn Falk Möller VIP
Vilket underbart tema :))
Tack redaktionen.

Ska bli underbart att läsa alla bidrag i boken som kommer. Lycka till allihop.


2022-10-28

  Black raven VIP
Hej!
Jag har en fråga. På poeter.se står det att man max får skicka in 3 bild bidrag,
Men på kategori bildkonstnärer på ordkonster så står det att man får skicka in 5 bilder.
Vilket är det som gäller?
Så en annan fråga: kommer alla bilder som kommer med i antologin.
Kommer de bli konsttryck som går att köpa?
Ser så mycket fram emot denna antologi. Bättre tema får man leta länge
innan man hittar.
Mvh Black raven
2022-10-27

  Redaktion poeter.se VIP
Hej! Tack för frågan! Nej, något tecken hit eller dit ska inte spela någon roll. :)
2022-10-25

  Chan VIP
En liten fråga. Jag har ett bidrag som håller sig inom ramen för tävlingen till storlek, rader och tecken. Men vissa rader får jag mer än 55 tecken beroende på vilket typsnitt och storlek jag använder. Vad kommer ni sätta antologin i för typsnitt och storlek? Om man har t.ex. 56 eller 57 på någon enstaka rad... Blir det pannkaka då?
2022-10-25

  Redaktion poeter.se VIP
Generella diskussioner om antologier görs i forum. De kommentarer som hör hemma där är flyttade och finns här:
https://www.poeter.se/Forum+Amne?forum_topic_id=7917

2022-10-25

  lodjuret/seglare VIP
Emedan det är juridiskt vanskligt att publicera andra bilder än egna, förmodar jag att fotot är just taget själv och att det finns såväl drakar som flickor ute i verkligheten. Är det å andra sidan en målning hade det nog gått bra med en flicka och svavelstickor till salu, på busstorget i någon köping. Emedan jag själv är strängt upptagen och inte har tid med drakar, kan jag ej medverka i någon sagobok, men kommer ändå att kunna... oj, är klockan så mycket, då måste jag ju äta fru-kost.
2022-10-24

  Chan VIP
Tänker imorgon försöka bidra med två bilder, men jag förstår inte var galleriet är för man ska lägga upp sina bilder.
2022-10-22

    ej medlem längre
sol: skriva bara från hjärtat. tonen visar vägen.
2022-10-18

    ej medlem längre
skickade en cyberpunksaga. tror inte att den kommer med på något sätt överhuvudtaget eftersom grafenfolket har sina tyglar på er. roligt att skriva dock.
2022-10-18

  LenaJohansson VIP
Faller andan på så kanske det kommer något! Roligt ämne!
2022-10-17

  Redaktion poeter.se VIP
Vad roligt att så många gillar temat!

Tack för rättning av datum. Sista inlämning är den 11 november 2022.

Och ja - medlemmar på poeter.se kommer få köpa boken till F-pris, som vanligt :)


2022-10-16

  Bortom stigen VIP
Spännande.

För kännedom så står det olika inlämningsdatum här och på ordkonsters webbsida.

Får vinnarna någon slags rabatt på boken som det har varit tidigare eller är det äran som är vinsten? :)
2022-10-16

  Chan VIP
Ser fram emot att ta mig an temat. Spännande!
2022-10-13

  Cikoria Blå VIP
Ett härligt tema. Jag tror att det kan bli en riktigt läsvärd och trevlig antologi.
2022-10-13

  XIII
En kul utmaning för att se om min fantasi fortfarande håller sig, medverkar ju i alla andra från #poesimotrasism och framåt.
2022-10-13

  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Genren saga fantasy utmanar en balansgång mellan fantasi och verklighet beroende av hur tematiken utförs där fantasin ibland blir verklighet och tvärtom.
2022-10-13

  Solstrale VIP
Bilden ser ut som tagen ur bokserien övärlden eller tales from earthsea …
2022-10-12

  Daphne VIP
Nemen ojj vad kul! Blir fett taggad! Älskar både Fantasy och Poesi så kombon måste vara sagolik!;) <3
2022-10-12

  Black raven VIP
Blev så otroligt glad över detta underbara temat.Tusen tack redaktionen!!!
Har redan börjat skissa på lite idéer.

2022-10-12

  Redaktion poeter.se VIP
Hej Solstråle! Du har ett bra förslag! Vi ska se till att förenkla. Ge oss en lite stund <3
2022-10-12

  Redaktion poeter.se VIP
Hej Annie! Sagan och fantasiberättelser som fabler osv har i alla tider använts för att förmedla verkligheten och sanningen. Ofta kanske tom mer effektivt än andra genrer. Exempel är allt från 1984 till The Handmaid’s Tale. Men det är som alltid frivilligt att deltaga <3
2022-10-12

  Solstrale VIP
Går det att förenkla tävlings beskrivningen på något sätt chablonisera eller stolpar … ex 1) 2) … etc det är väldigt mycket text som grötar till själva kärn - informationen …
2022-10-12

  Annie b'larsson VIP
Vi som dras till att skriva om verkligheten/sanningen, och om det vi upplever som viktigt att förmedla i vårt skrivande, hamnar utanför projektet på direkten.
2022-10-12

  Redaktion poeter.se VIP
Hej Annaemi! Vad roligt att du gillar temat - det gör vi med! (Kommentarsfälten förstår inte emoijis :D )
2022-10-12

  Redaktion poeter.se VIP
Hej! Ja ibland kan ju saker verka omöjliga! :) Men ingen behöver betygsätta någon utan bild utan endast kommentera 3 bilder.
2022-10-12

  SatansSon VIP
Underliga krav!!!Såg sen att det måste vara en nyskriven aldrig förut publicerad text Jag ger upp
2022-10-12

  SatansSon VIP
Omöjligt krav betygsätta andras bilder. Sjukt t.o.m.
2022-10-12

  lodjuret/seglare VIP
Av det här skulls en ju själv kunna få för sig att tomten eller spöken 'inte finns', men ingenting kan väl vara mera fel, eller?
2022-10-12

  Annaemi VIP
Magi = en glad emoiji blir ??, trolleri!
2022-10-11

  Annaemi VIP
Åh, vilket roligt tema, älskar sagor! ??
2022-10-11
  Redaktion poeter.se
Redaktion poeter.se VIP

Senaste nyheterna
POESI 2.0 - Vi firar att poeter funnits i 20 år!
Ett stort tack till alla som lämnat in bidrag till vår Jubileums Antologi för att tillsammans fira poeter.se första 20 år. Undrar var vi alla är vid nästa? Och grattis till alla medverkande poeter!

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET ALLA POETER!
En liten uppdatering om vår poesiantologi - Poeter 20 år!

Vi öppnar 3 rimmade paket - Rimtävling
Här nedan presenteras de vinnande bidragen i poeter.se Julrimtävling!