Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förfallodagen


26 okt St Demetrius tillkännager hur VINTERN kommer att bli

Trons myrra fontänen representerar början av vintern torka alla växter och avlöva träet, vara den som låser upp vintern. värme kommer in i jorden och frosten börjar visa sina huggtänder. året är uppdelat i sommar och vinter. St George stänger vintern och lämnar hela naturen, St. Dumitru avlövar skogen och torkar alla växter. På tröskeln till högtiden för St. Dumitru tänds brasor, över vilka barn hoppar för att vara friska året runt. Eld har också till syfte att driva bort djur och värma döda. Efter att elden är släckt kastar bönderna ett kol i trädgården, så att det får kraft att bära frukt. Myrrafontänen, som den som gav folket vinet, användes i nattvarden. Om vädret är ruggigt på St. Dumitru blir vintern bra, och om vädret är bra blir hösten lång och vacker. Om månen på St. Dumitrus dag kommer att vara full och himlen täckt av moln, kommer vintern att vara hård, med tung snö. På S:t Dumitrus allmosa ges kokt vete med smör, mjölk eller ost. Saint Dumitrus dag är också populärt känd som förfallodagen. Det är viktigt att denna dag hittar dig med alla betalda skulder och lån från de senaste 6 månaderna. Annars kan du ge dem tillbaka dubbelt. Dessutom är Saint Demetrius dag rätt tid för nya fynd och eftergifter. Sankt Demetrius anses också vara herdarnas skyddshelgon, hans dag är dagen då, enligt traditionen, herdar får reda på hur vintern kommer att se ut. De placerar sin päls bland fåren och väntar på att se vilka får som kommer att sitta på den. Om ett svart får lägger sig blir vintern bra, och om ett vitt får lägger sig blir den kalla årstiden hård. Ett annat sätt att ta reda på hur vintern kommer att bli är att se fåren gå på morgonen för högtiden St. Dumitru. Alltså, om ett vitt får vaknar först på morgonen och går söderut blir vintern hård. Om ett svart får vaknar och går norrut blir vintern mild. Sankt Dumitrus dag var förr i tiden också Förfallodatum dag. De förbund som slöts mellan ägarna av fåren och herdarna slutade i San-George, därav talesättet att "i San-George är hundarna hundarna skäller, och i Samedru skryter ägarna".




Prosa (Kortnovell) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 70 gånger
Publicerad 2022-10-25 22:42



Bookmark and Share


  Jeflea Norma, Diana. VIP
Sumedrus eld eller Sâmedrus eld är en tradition i öststaterna, tvåtusen år gammal.
Natten mellan den 25 och 26 oktober, före festen för Saint Demetrius (Dumitru), herdarnas beskyddare, tänds brasor och unga människor samlas runt dem.
2022-10-26
  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP