Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Turkiet vill främja "lokaliserade avtal om vapenvila"

Turkiet vill främja "lokaliserade avtal om vapenvila" i Ukraina i avsaknad av ett globalt fredsavtal, sade Ibrahim Kalin, en nära rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, på lördagen. Varken Ryssland eller Ukraina "är i en position att vinna." militär", uppskattade Kalin och förklarade sig övertygad om att "i slutändan kommer de att behöva förhandla för att nå en acceptabel lösning" för båda sidor. "För tillfället vill ingen av dem sluta slåss, men vi måste fortsätta att uppmana dem" att göra det, sa han, uppger AFP, citerat av Agerpres.

"Om vi ??inte kan nå ett globalt fredsavtal kommer vi att söka (för att få) lokaliserade, begränsade avtal om vapenvila, lokala nedtrappningar", säger Erdogans rådgivare.
Sedan utbrottet av konflikten i Ukraina den 24 februari har Turkiet, som har goda relationer med båda länderna, erbjudit sin medling för att avsluta kriget, "den svåraste internationella utmaningen efter andra världskriget", insisterade Kalin inför journalister från flera utländska medier.

"Vi har redan registrerat några framgångar", påminde han sig, och hänvisade i detta avseende till avtalet som undertecknades förra sommaren om ukrainsk spannmålsexport via Svarta havet och Bosporen (nästan 18 miljoner ton exporterade hittills) och underlättande av utbyten av krigsfångar " Men det här räcker inte, bara en liten del av ett mycket större pussel, säger Erdogans politiska rådgivare.

Enligt Kalin bör varje fredsavtal vara "bredare" än bara duon Ryssland och Ukraina och ge "säkerhetsgarantier för båda sidor". "Ryssland vill respekteras som en stor aktör och få garantier för säkerhet, särskilt att Nato inte kommer att göra det. gå in i sitt intresseområde", och "Ukraina kommer inte att gå med i Nato, utan kommer också att få säkerhetsgarantier angående sina gränser", sa Kalin.

Sedan början av den ryska militära invasionen i Ukraina har Erdogan upprätthållit förbindelserna med Rysslands president Vladimir Putin. Ankara, som levererar vapen till Kiev, föreslår ständigt att spela rollen som medlare mellan de två stridande parterna. Turkiet är medlem i Nato och har inte anslutit sig till de västerländska sanktionerna mot Moskva.




Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 51 gånger
Publicerad 2023-01-14 18:45



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP