Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


INFÖR SKAMPÅLE MED HALSJÄRN OCH STUPSTOCK

Brottsligheten var relativt låg under
1600-talets Sverige i förhållande till
dagens och straffen för minsta över-
trädelse var iögonfallande avskräck-
ande där skampåle med halsjärn och
stupstock med spöslitning där även
folkhopens glåpord,spottloskor och
ruttna tomater ingick för brottslingar.

Dessa metoder fungerade i androm
och varnagel och var även ett slags
folknöje vilket därtill alltnog minsk-
ade brottsligheten och kanske skulle
vara effektivt även i vår tid mot gäng-
brottslighet.

-




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 74 gånger
Publicerad 2023-01-21 07:50



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP