Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Resor till det förflutna.


Den prostituerade blev kejsarinna

 


Vi är vana vid att kungar och drottningar kommer från blått blod. Numera har reglerna mildrats och tronföljaren kan välja en livspartner bland vanligt folk. Men vad skulle du säga om en av kejsarinnorna i det bysantinska riket kom bland prostituerade? Vi tar reda på hennes historia på: "Resor till det förflutna".

Konstantinopel var världens största metropol i slutet av 400-talet, och dess hjärta är hippodromen, polen för populär underhållning. Hans stora underjordiska menageri är en veritabel undre värld där du kan hitta gladiatorer, akrobater, avhoppare, astrologer, skådespelare och hallickar. I denna lite tveksamma miljö föddes den blivande kejsarinnan Teodora. Efter att ha lämnat faderlös i unga år och utan pengar började flickan försörja sig genom att agera i olika sketcher mellan två hästkapplöpningar.

Förutom att det under den perioden inte finns någon tydlig gränsdragning mellan skådespelerska och prostituerad. Krönikören Procopius berättar att hon var mycket populär bland slavarna som följde med sina herrar till hippodromen, på grund av hennes passion för köttsliga nöjen. Även om hon fortfarande var ett barn, omogen för sexuell aktivitet, blir hon en liten lokal attraktion på grund av hennes hämningslöshet och trevliga fysiska utseende. Han har en rak näsa, tunna och väldefinierade läppar, blek hy, svart hår och livliga och genomträngande ögon.

På arenan blir hon en mästare på föreställningar som liknar samtida striptease. Hon stod kvar framför åskådarna klädd endast i bälten som bara täckte hennes privata delar.

Samme Procopius anklagar henne för att ligga med alla matgäster på middagsbjudningar, bara för att sedan göra detsamma med sina slavar. Efter en kort idyll med en patricier från området i dagens Libyen återvänder hon till jobbet som hade helgat henne, men hennes extremt dåliga rykte gör att ledarna för städerna vid Medelhavskusten driver bort henne, under förevändning att korrumpera ungdomar.

Hennes öde förändrades radikalt år 520, när Theodora vid 20 års ålder återvände till Konstantinopel, där hon under oförklarliga omständigheter träffade Justinianus. Detta är sonson till Justin, en analfabet bonde av illyriskt ursprung som hade blivit kejsare av Bysans. Istället var Justinianus ambitiös och lärd och styrde de facto imperiet. Kemin mellan de två unga männen var så stor att Theodora anklagades för att förhäxa Justinianus med en trolldryck.

Trots att han höjer henne till rang av patricier och begraver henne i dyra gåvor, vill den före detta prostituerade gifta sig. Justinian är redo att ta det här steget också, men han stöter på sin faster, kejsarinnan Euphemias veto. De två älskande gifter sig efter kejsarinnans död, och 527 äger kröningsceremonin av det nya kejsarparet rum i Saint Sophia-kyrkan. Theodoras förflutna torkas bort med en svamp och hon blir Basilissa, föregångaren och favoriten till Augusta, romarnas kejsarinna. Från och med detta ögonblick kommer hans inflytande i alla frågor att vara avgörande.

Dominerande, grym, skoningslös och ond, tar Theodora kontroll år 532, när en revolt bryter ut vid hippodromen i Konstantinopel som kommer att förbli känd i historien som Nika-revolten, vilket på grekiska betyder seger. I 3 dagar förstör och bränner upprorsmakarna staden när Nika ropar. Justinian är redo att fly, men Theodora vägrar att kapitulera. Han tar kommandot över armén, mutar flera ledare för upproret och beordrar sedan ockupationen av hippodromen, rebellernas högkvarter. 30 tusen människor massakreras. Fallna fångar halshuggas eller hängs. Från och med detta ögonblick kommer hennes auktoritet inte längre att ifrågasättas.

Teodora är också kapabel till ädla gärningar. Han finansierar byggandet av många kyrkor, bygger om Saint Sophia-kyrkan i Konstantinopel och bygger ett kloster för 500 före detta prostituerade, kallat "flickor förda tillbaka till rätt väg". Det är dock inte känt med säkerhet om lokaliseringarna var inrymda eller inneslutna i gudstjänstlokalen.

Endast 48 år gammal dog kejsarinnan i bröstcancer.
Övriga genrer (Essä/Recension) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 42 gånger
Publicerad 2023-05-30 06:59Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP