Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Fri översättning av If, av Rudyard Kipling 1910


Om

Om du kan stå fast när människor runt dig 
tappar sitt förstånd och skyller på dig 
Om du kan ha tillit trots tvivel på dig
Och ändå ta tvivlet för vad det är 
Om du kan vänta utan otålighet
och ta lögner med tystad och respekt 
Eller bli hatad, möt aldrig hat med hat
Och var inte för välklädd eller smart

Om du kan drömma- utan att bli mästrad 
Om du kan tänka- utan tydligt mål 
Om du kan möta triumf och katastrof 
och se dem bägge som bedragare 
Om du kan bära den sanning du trott på 
se den förvanskas till idioti  
Eller se de saker du byggt förstöras
för att böja dig och bygga igen

Om du kan satsa alla dina vinster
på ett enda parti i ett kortspel
Och förlora och börja om från början 
Och aldrig prata om denna förlust
Om du kan få hjärta, nerver och styrka
att hjälpa dig efter att de är slut
Och hålla fast när allt är slut inom dig
förutom viljan som viskar; håll fast

Om du pratar med många med värdighet
och kungar utan att förlora sans
Om vän och ovän inte kan såra dig
Om de räknar med dig, på ett sunt sätt
Om du kan fylla den hemska minuten
Med sextio sekunders tävlingslopp
Din är jorden och allting som finns att få
Och, mycket mer, du blir en man min son




Bunden vers (Annat versmått) av Gann
Läst 52 gånger
Publicerad 2023-11-23 11:05



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Gann
Gann