Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En tanke far genom huvudet

det händer att
skyttegravsoldater
pansarvärnsoldater
på bägge sidor av fronten
mellan Ukraina och Ryssland
glömmer kylan och rädslan

drömmer att de ligger på en strand
lyssnar till måsarna och vågorna
solen värmer ryggen magen

det finns en tub med solkräm
som går att smörja in
på den oskyddade delen av kroppen

det surrar i luften
av ett välbekant ljud
ett barn springer runt
med en vindsnurra i handen

plötsligt landar en badboll på filten
en solbränd man i badbyxor
säger förlåt och hämtar bollen
sedan kastar han den rakt upp i luften

den fångas av en kvinna i bikini
som springer med den mot vattnet
mannen jagar kvinnan som brister ut i skratt
tillsammans springer de ut i vågorna

en tanke far genom huvudet
på vilket språk sa han förlåt

det spelar ingen roll

solen värmer

stranden tillhör oss

liksom havet

alla som bor här

på den här planeten

som vi kallar vårt hem

 

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 94 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2024-02-02 07:05



Bookmark and Share


  christian hüls VIP
En mycket skör dikt, någonting förväntas brisera i vilken rad som helst, som livet själv, när det ställs på sin spets utan att en enkel anvisning finns, hur vi bör leva det. Stor poesi!
2024-02-04

    Lena Söderkvist VIP
Hur vackert som helst. Har själv tagit upp ett liknande tema i "Skärvor", en dryg diktsamling som jag tror att jag har publicerat i sin helhet en och en för några år sedan här på sidan. Just det där med skyttegraven och vågorna. Läs dem gärna om du hittar dem, vore kul om du fann dem värda att jämföra.
2024-02-02

  Blomma-Stjärna VIP
en fredsdikt av högsta rang - du berättar om sinnliga njutningar, om glädjen som finns i att vara människa och om insikten om detta som drabbar soldater på bägge sidor av fronten - så talande, så starka ord - Tack!
2024-02-02

  Anya VIP
Åhh vilken fin text med mycket medkänsla!
Faller för, det som jag tycker är kärnan i texten:
"på vilket språk sa han förlåt"

En snygg assonans och så talande!
2024-02-02

  Mats Edin VIP
Omtumlande och rörande på en å samma gång
2024-02-02

  Marita Ohlquist VIP
Bra förmedlat om skilda världar, väl värt att begrunda.

2024-02-02
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP